IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:20 | 19 февруари 2024
Обновен: 20:05 | 25 април 2024

Нови заплахи полетяха срещу съдия Цариградска

Управителният съвет на Съюза на съдиите иска да е част от комисията на ВСС за Нотариуса

По материала работи: Слав Велев
Нови заплахи полетяха срещу съдия Цариградска

Съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска/Кадър и ВИДЕО: NOVA

"Вече трябва да говорим за казуса „Осемте Нотариуса”. Това заяви пред NOVA съдията от Окръжен съд-Плевен Владислава Цариградска. По думите ѝ, чрез своя позната снощи, тя е получила нови заплахи, отправени от ръководителя на пресцентъра на Прокуратурата.

"През обща позната с г-н Иванов получих предупреждение, че трябва да се кротна. „Кажи на тая жена да се кротне!”, цитира Цариградска. „Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана”, заяви Цариградска.

По думите ѝ един от важните въпроси пред разследващите е кои са прокурорите „С” и „Р”,  получавали големи суми при посещенията си в заведението „Осемте джуджета”. „Вие трябва да зададете тези въпроси към институциите и по-специално - към Прокуратурата”, заяви Цариградска на въпрос дали знае кои са хората зад тези инициали.

Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето. "За мен „Кутията на Пандора” са специалните разузнавателни средства", заяви Цариградска и допълни: „Бюрото за контрол на СРС ми каза: "Много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвала". В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена”, заяви Цариградска.

По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като по думите ѝ в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.

Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. „Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от 3-то РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи”, заяви Цариградска.

Междувременно стана ясно, че Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо до Съдийската колегия на ВСС с искане за включване на свои членове в комисията на Съвета за извършване на проверка на посегателствата върху съдебната власт. Това става ясно от изпратена позиция на членуващите магистрати. Искането им е във връзка с проверките и разследването след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна