IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
17:00 | 27 февруари 2024
Обновен: 20:25 | 26 април 2024

Партнираме си със Словения в областта на изкуствения интелект

Денков обсъди с президента Мусар разширяването на ЕС

По материала работи: Слав Велев
Партнираме си със Словения в областта на изкуствения интелект

Премиерът Денков и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар/Снимка: МС

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет.  Министър-председателят отбеляза, че визитата на словенския президент у нас е ясен знак за отличния двустранен диалог и е много добра възможност за активизиране на сътрудничеството между нашите страни във всички сфери. „Убеден съм, че има допълнителен потенциал за партньорство в областта на иновациите и предприемачеството“, посочи акад. Денков. Той допълни, че двете държави трябва да работят и за увеличаване на туристическия обмен между нашите страни.

„Вече имаме добро сътрудничество в областта на образованието и науката, но вярвам, че по-преките контакти между съответните институции ще генерират допълнителни идеи за обогатяване на връзките между нашите граждани. Усилията ни трябва да бъдат насочени към подпомагане на мобилността на студенти, докторанти и преподаватели чрез сключване на споразумения за пряко сътрудничество между висшите училища от двете страни, създаване на съвместни научни и образователни центрове, обмен на идеи и опит относно механизмите за международно научно-техническо сътрудничество“, отбеляза премиерът.

Министър-председателят акад. Николай Денков запозна президента Наташа Пирц Мусар  с възможностите на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.  Акад. Денков посочи, че българската разработка BgGPT е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение и той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации.   

Друг акцент на срещата бе процесът на разширяване на Европейския съюз в посока Западните Балкани. „Нашият регион има огромен потенциал за развитие, ако работим заедно“, категоричен бе акад. Денков. Министър-председателят уточни, че страната ни подкрепя разширяването на ЕС, но за целта е нужно кандидат-членките да изпълняват поетите ангажименти.

Коментари

Новини Варна