IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:30 | 27 февруари 2024
Обновен: 20:44 | 26 април 2024

Секира: Токът поскъпва от 1 юли

Отпада нощната тарифа

По материала работи: Слав Велев
Секира: Токът поскъпва от 1 юли

Правителството ни готви нова секира. След неспиращото поскъпване на цените на храните и горивата, увеличаването стойността на водата и предстоящият скок на мобилните услуги, сега ни готвят и сурово увеличение на тока. От 1 юли 2024 г., цената на електроенергията за битови потребители ще се формира по нов метод, а нощната тарифа вероятно ще отпадне.

С последните промени в Закона за енергетиката, влизащи в сила от 1 юли т.г., се предвижда битовите потребители да заплащат базовата стойност на употребената електроенергия плюс компонента от регулирана цена, която ще се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

От същия период КЕВР ще определя всеки месец компенсациите за битови потребители, което подсказва за очаквано по-високи цени на електроенергията.

Базовата цената на електроенергията ще се определя не от КЕВР, а от Министерски съвет.

Накратко от 1 юли 2024 г. регулираният пазар за битовите потребители в настоящият си вид няма да съществува. Към момента КЕВР определя цената по която НЕК продава електроенергията на трите електроснабдителни дружества в страната. От 1 юли обаче Енерго-Про, EVN и Електрохолд ще закупуват електроенергията, която продават за бита от борсата, а не на регулирана цена. КЕВР пък ще определя компенсациите за покриване на част от разходите на крайните битови потребители.

В момента битовите клиенти на Енерго-Про - във Варна и Североизточна България заплащат по 18,1 ст. с ДДС за киловат час дневна тарифа и по 6,33 ст. с ДДС за kW/h нощна тарифа. Към цените се добавя и 8,9 ст. с ДДС за пренос и достъп на всеки киловат час, с което крайната цена за битовите потребители става 27 ст. дневна и 15,23 ст. нощна тарифа.

Коментари

Новини Варна