IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:08 | 1 март 2024
Обновен: 00:40 | 29 април 2024

Закопчаха "Червения пират", той признал всичко

Скитникът-хакер се казва Илко Захариев и е от Сливен

По материала работи: Слав Велев
Закопчаха "Червения пират", той признал всичко

Снимка: NOVA

От Главна дирекция "Национална полиция" са задържали "Червения пират" в района на Боянските гробища в 20:30 часа.

За него в ексклузивно интервю за NOVA директорът на ГДБОП Явор Серафимов заяви, че стои зад заплахите, отправени към политици, съдии и публични личности. 

Червения пират е признал вината си и съдейства на полицията, научи NOVA. Намерени и иззети са двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните имейли, както до съдия Цариградска, така и до вицепремиера Габриел, образователния министър, директора на СДВР, Агенция „Митници”, съдии и прокурори.

Арестуваният се казва Илко Захариев и е от Сливен. Той води скитнически начин на живот в столицата.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности. Прозвището Червения пират е взето от негови имейли.

Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.

Захариев е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго, предаде бТВ.

Коментари

Новини Варна