IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
09:20 | 6 март 2024
Обновен: 15:27 | 28 април 2024

Парламентът гласува оставката на Денков (НА ЖИВО)

Премиерът отчете редица успехи за 9-месечното си управление начело на държавата

По материала работи: Слав Велев
Парламентът гласува оставката на Денков (НА ЖИВО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

Народното събрание гласува оставката на министър-председателя акад. Николай Денков. Точката беше включена в програмата на парламента.

Денков подаде оставка вчера, ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета. След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

Ротацията на премиерите обаче остава под въпрос. Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

Премиерът отчете редица успехи за 9-месечното си управление начело на държавата. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията. Това заяви премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна.

„Това е оставка, която подавам лично. Предпочитам аз да представя съответните аргументи и някои допълнителни обяснения. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, поясни премиерът.

Той припомни към какви задачи са се обединили двете формации:

„Първо - да излъчат стабилно правителство с национален мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – през първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява законодателни и управленски програми. Пето - да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества", поясни Денков.

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  последователност и уважение към гражданите като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието”. За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси", поясни премиерът.

Кабинетът „Денков" ще представи резултатите от управлението си в следващите дни, поясни министър-председателят.

И след гласуване на оставката на правителството кабинетът ще продължи да работи, докато бъде избран нов.

Коментари

Новини Варна