IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:00 | 9 март 2024
Обновен: 00:29 | 29 април 2024

Христо Иванов: Първо ще обсъдим реформите, после и министерските постове

Към кое европейско политическо семейство ще се присъедини "Да, България"?

По материала работи: Слав Велев
Христо Иванов: Първо ще обсъдим реформите, после и министерските постове

Христо Иванов/Кадър: БНТ

Първо ще обсъдим реформите, след това структурата и състава на Министерския съвет. Не е важно как се казва документът, който ще се подпише, важно е съдържанието, заглавието няма значение. Надяваме се на здрав разум и отговорно поведение, очаквам да се разберем. Това заяви Христо Иванов преди началото на днешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които ще се проведат тази вечер, предаде БНТ.

Според Христо Иванов страната може да се стабилизира само ако реформите продължат.

 

"За да можем да ги продължим трябва ясно да се ангажираме с тях. Всички теми са на масата, всичко ще обсъдим - борбата с корупцията, правосъдието, регулаторите. В документа на колегите от ГЕРБ има части и идеи, които си заслужава да бъдат обсъдени", допълни Христо Иванов.

По думите му името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона, благодарение на усилията на Асен Василев.

"Да сменяме човека, който доведе до възникването на този прозорец, защото това е заслуга на Асен Василев, граничи с много трудно обяснимо политическо поведение. Мария Габриел и Николай Денков ще направят оценка и на нейна база ще разговаряме как да бъде подобрен съставът на Министерския съвет. Това е ясна договорка. Държим на изясняване на политическата отговорност, трябва да има обвързано мнозинство, тоест двете формации трябва да се съгласят, че повече няма да играят с плаващи мнозинства", каза още Христо Иванов.

"Тук не става дума въобще за червени линии, но не става дума и за това да отидем на тези разговори с мисълта, че задължително ще отидем на избори. Трябва да направим всичко възможно, което е разумно, за да не отидем на избори, но не може да се съгласим да няма реформи, нещо на което сме се съгласили преди девет месеца", коментира Ивайло Мирчев.

Партия "Да, България" се събра на третата си Национална конференция.

Основната цел на важния форум е решението към кое европейско политическо семейство да се присъедини партията, която е част от "Демократична България".

Делегатите имат и още една важна задача - изборът на стратегия за развитието на организацията.

"Отиваме към другите две власти, които са сравнително постоянни във времето и не са свързани с демокрацията. Едната е службите. 30 години едни хора са минали през всичките тези промени и са на позиция. Другата част са регулаторите, за първи път на обществото се поставя въпросът колко важни са тези регулатори, за които никой не гласува по време на изборите. Имаме задача тези постоянни или перманентни властови системи за първи път да започнем да ги демократизираме", заяви Кирил Петков от "Продължаваме Промяната".

"Да не допуснем тук отново да потекат руските потоци, защото последните години това се случваше. Ние трябва да работим за сериозно единение. Да водим България по правилния евроатлантически път", допълни Атанас Атанасов, председател на ДСБ.

Появиха се и спекулации да бъде избран и нов Национален съвет и промени в устава. Очаква се началото да бъде дадено с отчет на председателя на "Да, България" Христо Иванов.

Коментари

Илия ( преди 1 месец )
rate down comment 0 rate up comment 0
11g24g ( преди 1 месец )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна