IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
15:40 | 17 март 2024
Обновен: 00:12 | 28 април 2024

Първа пролет идва с дъжд и сняг

Температурите се понижават в следващите дни

По материала работи: Слав Велев
Първа пролет идва с дъжд и сняг

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март (сряда) в 05:06 ч., тогава е пролетното равноденствие. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От Българския институт по метрология съобщават, че на 31 март в 03:00 ч. местно време се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с 1 час напред.

То ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч.

Слаби валежи от дъжд ще има и през нощта, но в повечето райони ще се задържи безоблачно. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Минималните температури утре ще са между 2° и 7°, в София – около 4°.

Следобед северозападният вятър ще се усили до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще е временно силен. Максималните температури ще се повишат и ще са между 15° и 20°, по ниски в крайните североизточни райони, в София – около 15°. Облачността ще е променлива, с много слънчеви часове и само в отделни планински райони за кратко ще превали.

Предимно слънчево ще бъде и по Черноморието, в комбинация със слаб до умерен вяър от запад-северозапад, привечер ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са от 11° в крайните северни райони, до 17°-18° в района на Варна. Вълнението на морето ще отслабне и ще е 1-2 бала.

В планините облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове, когато на отделни места слабо ще превали.

Ще бъде ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. И там се очаква затопляне - максималните температури в курортите ще са от 5° на Алеко до 7-8° в Пампорово и Боровец.

Нова порция валежи от дъжд се очаква през нощта срещу вторник, ще продължи да вали и през деня на много места, със значителни количества в Южна България, а границата между дъжд и сняг ще се спусне до около 1000 мнв. Ще бъде много ветровито, температурите ще се понижават.

С валежи от дъжд, на места - и от сняг - и със силен вятър ще бъде и в сряда и четвъртък в източната половина от страната, докато в Западна България вятърът постепенно ще отслабва и ще преобладава слънчево време. В петък валежите и в Източна България ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Температурите отново ще започнат да се повишават.

Коментари

Новини Варна