IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:30 | 22 март 2024
Обновен: 03:46 | 26 април 2024

Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Мария Габриел направи голяма политическа грешка, заяви премиерът в оставка от Брюксел

По материала работи: Слав Велев
Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Николай Денков пред българските журналисти в Брюксел/Кадър и ВИДЕО: БНТ

Разумното решение е да седнем на масата на преговори. Да тръгнем от изходнат апозиция, която беше договорена преди 9 месеца и да видим как може да стигне до съгласие. Няма друго разумно решение. Това заяви Николай Денков пред българските журналисти в Брюксел, предаде NOVA.

Той добави, че е чул, че има идея да се вкара за гласуване само кандидатурата на Мария Габриел като министър-председател. „Това би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно нея министър-председателят и МС се гласуват в един акт. Няма избран премиер, когато няма избран МС. Ако това бъде направено, означава, че се само се симулира някаква дейност, която ще обърка повече хората. Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и отново да се върнем на масата на преговори.

"Мария Габриел направи голяма политическа грешка. Това е грешка, от която всички трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер, не знам, това трябва да се обсъди в хода на преговорите, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. За нас е важно да се създаде правителство, което да бъде подкрепено и от двете политически сили с мандат, който да е национален.  Ако можеше да бъде първият, чудесно, ако не може ще се опитаме да използваме и втория”, каза той.

Николай Денков добави, че Кирил Петков се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но Борисов се скрил. "Готов съм на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до работщо правителство. Не е въпрос на едно, две имена, а как ще работи празвителството", уточни той.

Коментари

Новини Варна