IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 26 март 2024
Обновен: 07:33 | 27 април 2024

Честваме паметта на св. архангел Гавриил и на мъченик Георги Софийски Стари

На 26 март отбелязваме Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одринската крепост

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. архангел Гавриил и на мъченик Георги Софийски Стари

Днес Православната църква отбелязва Събор на св. архангел Гавриил, известил раждането на Йоан Кръстител и занесъл благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя.

Имен ден празнуват всички с имената Гавраил, Гавраила, Габриел, Габриела, Габи и всички производни. Честит празник!

След празника Благовещение на Пресвета Богородица се почита архангел Гавриил, който й известил, че в нея ще се въплъти Божият Син и тя ще роди Спасителя на света Иисус Христос.

Архангел Гавриил, чието име означава "Бог е моята сила" или "Божи човек", е един от великите Божии ангели, вестител на Неговата свята воля. Той открил и на свещеник Захария раждането на свети Йоан Предтеча, като казал за себе си: "Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога". В Стария Завет той изяснява на пророк Даниил едно важно видение, предсказва и идването на Христос. Заедно с архангел Михаил той се чества на 8 ноември, Архангеловден.

Свети Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици за християнската вяра от първите години на османското господство на Балканите. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства. Нарича се Стари за разлика от другите двама Софийски мъченици с името Георги през следващия век - Георги Софийски Нови (11 февруари) и Георги Софийски Най-нови (26 май).

Свети Георги Софийски Стари се родил през 1407 г. в София. Бил възпитан от своите родители в християнска вяра и поведение. Служил като войник и се наложило да отиде при един оръжейник турчин в град Одрин (градът от 1369 г. бил в османско владение), за да му поправи лъка. При тази среща мюсюлманинът надменно похулил християнската вяра на Георги, но той без страх защитил своята вяра. Това раздразнило мюсюлманите, те го заловили и отначало се опитали да го убедят да смени вярата си. Георги с достойнство отхвърлил това предложение. Последвали заплахи, а сетне и жестоки мъчения, но той останал твърд в убежденията си. Затова накрая го осъдили на смърт - първо го проболи с нож, а после го изгорили на клада. Това станало на 26 март 1437 г.

В българския културно-исторически календар 26 март е Денят на Тракия. От 1914 г. той се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Почитат се и трагедията на хилядите сънародници - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили своята родова памет. Отбелязва се на датата, на която през 1913 г. е превзета Одринската крепост в Балканската война. Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват 26 март. От 2006 г. денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.

Във Варна днес тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Балканската война от 1912 – 1913 година ще бъде от 10:30 до 12:00 ч. пред Паметник-портала на Осми приморски полк Затварят за около час едното платно на бул. „Осми Приморски полк“.  В тази връзка ще бъде затворено за движение едното платно на булеварда в посока спирка „Явор“ в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“, от 10:30 ч. до приключване на мероприятието (около 12:00 часа) . Тържественото отбелязване на годишнината се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Варна съвместно с Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

У нас 26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“, както и за Боен празник на 8-ми Беломорски, 10-и Родопски, 12-и Балкански, 23-ти Шипченски, 30-ти Шейновски, 38-ми Одрински и 39-и Солунски пехотни полкове.

26 март е определен още за Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията или т.н. Ден на лилавото. Идеята е ежегодно на 26 март, всеки да облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване - едно от най-разпространените неврологични заболявания в света. Характеризира се с повтарящи се, непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

Коментари

Новини Варна