IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
14:00 | 26 март 2024
Обновен: 09:51 | 27 април 2024

Калин Стоянов: Намалихме мигрантския натиск значително

Преди 9 месеца Кирил Петков лично разговаря с мен да стана министър, заяви той

По материала работи: Слав Велев
Калин Стоянов: Намалихме мигрантския натиск значително

Вътрешният министър Калин Стоянов/Снимка: БНТ

През изминалите девет месеца МВР постигна успех по приоритетните теми - ефективно противодействие на нелегалната миграция и мерки, свързани с пътната безопасност. Министър Калин Стоянов открои основни моменти от работата на ведомството по повод журналистически въпроси във връзка с политическата обстановка в страната.

„Под мое ръководство Министерството на вътрешните работи спря нелегалните мигранти. Миналата година получихме изключително висока оценка от мисията по Шенген, която отвори път за преговори и реално допринесе България да бъде приета в пространството за свободно движение“, подчерта вътрешният министър. Сред особено значимите резултати с оглед поетия към обществото ангажимент Стоянов обърна внимание, че от началото на тази година до момента има по-малко жертви по пътищата, сравнено със същия период миналата година.

По повод актуалната тема от публичния дневен ред вътрешният министър информира, че по време на разговори с Мария Габриел е представил постигнатото от управленската програма. Обсъдени са и основните приоритети на МВР за настоящата година. Министър Стоянов още веднъж подчерта, че предложението към него да бъде част от настоящия Министерски съвет е отправено в качеството му на експерт.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също направи политически коментар като припомни, че е поканен за министър в качеството си на експерт, а не като политическо лице.

Преди 9 месеца разговорите с него да заеме поста ги е водил лично с Кирил Петков. Вътрешният министър не знае защо сега от ПП-ДБ са поставили като условие смяната му, за да има кабинет, както казаха от ГЕРБ-СДС.

"Вероятно някои от тези хора не им харесва фактът, че под мое ръководство МВР спря нелегалните мигранти, вероятно не им фаресва фактът, че миналата година ние получихме изключително висока оценка от мисията по Шенген, която отвори пътя за преговори и която допринесе да бъдем приети в Шенген, вероятно не им харесва фактът за това, че от началото на тази година до момента ние имаме 25 по-малко жертви по пътищата сравнено със същия период на миналата година", каза министърът, цитиран от БНТ.

Коментари

Новини Варна