IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:40 | 26 март 2024
Обновен: 10:25 | 27 април 2024

ГЕРБ-СДС: Няма да участваме в нов опит за съставяне на правителство

По-рано от ПП-ДБ отправиха на Борисов ново предложение, а именно той да излъчи премиер с втория мандат

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ-СДС: Няма да участваме в нов опит за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това заявиха в позиция до медиите от ГЕРБ-СДС.

Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Така от ГЕРБ-СДС отговориха на писмото на „Продължаваме Промяната – Демократична България”, които предложиха кабинет с втория „Национален” мандат. 

„Ние от ГЕРБ-СДС винаги сме били честни с българските граждани, които многократно са ни давали своето доверие и на тази база сме управлявали страната единствено и само в интерес на хората. И днес ще бъдем честни с тях и заявяваме, че ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България”, обясняват от коалицията.

Оттам пишат, че намират за неуместно да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ-СДС и с предложения за министър-председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков след случилото се между двете коалиции. „Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала и е спечелила изборите. Нещо повече – тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ПП-ДБ. Не на последно място, беше направен опит за публичното дискредитиране на Мария Габриел”, се казва още в отговора до ПП-ДБ.

„След като съзнателно взривиха крехкото равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се опитаха да ни поставят в условия на тежък международен натиск, ПП-ДБ не може да очаква от нас, че ще помагаме в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания за сигурен, стабилен и достоен живот в България”, подчертават от ГЕРБ-СДС.

По-рано от ПП-ДБ отправиха на Борисов ново предложение, а именно той да излъчи премиер с втория мандат.

От формацията поставиха условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение. При отказ от страна на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще счита, че е изпълнила задълженията си и ще върне мандата неизпълнен на президента, се казва в предложението, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Ето цялото предложение на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС:

"По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ - СДС”.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС”;

Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението;

Структура: запазване на досегашната структура на МС.

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента.

Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента."

Коментари

Новини Варна