IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:00 | 29 март 2024
Обновен: 16:03 | 26 април 2024

Чобанов готов за служебен премиер, Диана Ковачева отказа

Президентът е отговорен и е намерил изход от ситуацията, заяви подуправителят на БНБ

По материала работи: Слав Велев
Чобанов готов за служебен премиер, Диана Ковачева отказа

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов/Кадър: NOVA

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не може да стане служебен министър-председател. Тя направи изявлението след срещата при президента Румен Радев - част от разговорите му с потенциалните бъдещи служебни премиери.

„Не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, тъй като процедурата по номинацията отнема време. Ако просто така предложа някого, означава, че процедурата ще бъде погазена”, заяви Ковачева. Тя поясни, че клетвата ѝ в Европейския съд наближава и е редно в най-скоро време тя да подаде оставката си. Ковачева допълни, че ще направи това следващата седмица.

По повод оставката на заместник-омбудсмана тя посочи, че причините ѝ са лични.

След Диана Ковачева на консултации при президента пристигна и подуправителят на БНБ Петър Чобанов. 

„В момента консултациите не са на етап, в които да има директно решение. Разговорите продължават и президентът, след като изслуша всички, ще вземе своето решение". Това заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов след разговора с Румен Радев в петък. Чобанов е един от възможните служебни премиери. 

„Вие знаете, че аз винаги, във всяка ситуация, съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя като подуправител на БНБ, също е много важно. Чухте управителя какви съображения изказа пред вас вчера. Мисля, че и за еврозоната, и за икономическото развитие, екипът на БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента”, заяви Чобанов пред журналисти. 

"Разговорът с президента беше съдържателен и полезен. Вярвам, че той ще намери решение в тази ситуация", допълни Чобанов.

Коментари

Новини Варна