IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:00 | 2 април 2024
Обновен: 09:34 | 29 април 2024

Започва наблюдение на домакинските бюджети във Варненско

В него ще вземат участие 216 домакинства от областта, избрани на случаен принцип

По материала работи: Слав Велев
Започва наблюдение на домакинските бюджети във Варненско

Снимката е илюстративна: АРХИВ

От началото на април 2024 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра в страната, започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Началото му е поставено през 1925 г. и е най-старото извадково статистическо наблюдение в България. То е основен източник за получаване на достоверни и научнообосновани данни за доходите, разходите, потреблението и други елементи на жизненото равнище на населението, както и за измененията в тях, които настъпват по години. Въз основа на информацията от изследването се разработват политики на държавата в области като пенсионното осигуряване и социалното подпомагане, както и мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението. Подобни изследвания се извършват във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2024 година. В него ще вземат участие 216 домакинства от област Варна, избрани на случаен принцип, които са разделени в три подизвадки от по 72 домакинства. В периода април - юни 2024 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете Варна, Белослав, Бяла, Девня и Дългопол, както и в селата Господиново, Детелина, Казашка река, Лопушна и Ягнило.

Наблюдението се осъществява от анкетьори-статистици, служители на отдел „Статистически изследвания - Варна“, които при посещението си в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели е гарантирано от разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за защита на личните данни.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят ТУК

Коментари

Новини Варна