IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:15 | 4 април 2024
Обновен: 04:41 | 30 април 2024

20 г. от трагедията в Лим, при която загинаха 12 деца

Свищов почита паметта им

По материала работи: Слав Велев
20 г. от трагедията в Лим, при която загинаха 12 деца

Kолаж Topnovini.bg

В Свищов ще бъде почетена паметта на 12-те деца, загинали на 4 април 2004 година при катастрофа в река Лим. Жители на града ще се съберат на градския гробищен парк в параклиса "Свети Дух", изграден в памет на децата. Свищовски свещеници ще отслужат заупокойна молитва и панихида. Близки и роднини на жертвите на трагедията ще поднесат цветя и венци, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.

Оттам допълниха, че общинското ръководство ще се включи и във възпоменанията, организирани в Сърбия и Черна Гора. С официална церемония по полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана годишнината от трагедията пред монумента „Ангелите от Лим“, издигнат на мястото на катастрофата от родителите на свищовските деца. Паметникът се намира близо до сръбското село Гостун, разположено между Черна гора и Сърбия.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира с автобус от екскурзия в хърватския град Дубровник. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Преполе в Сърбия.

При спасителните операции са спасени 38 души. Злополучната катастрофа отнема живота на 12 свищовски деца - Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров.

Коментари

Новини Варна