IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:00 | 7 април 2024
Обновен: 03:01 | 5 май 2024

Отбелязват Международния ден на ромите в училища от цялата страна

Кампанията се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България

По материала работи: Слав Велев
Отбелязват Международния ден на ромите в училища от цялата страна

За поредна година училища, ученици, доброволци и образователните медиатори към Мрежата на ЦМЕДТ “Амалипe” ще отбележат Международния ден на ромите – 8-ми април. Кампанията се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България

На 8 април ромите по цял свят отдават почит на своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Съветът на Европа, по предложение на Международната организация “Романо юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волновият чергарски живот на ромите в миналото.

Училища, ученици и образователни медиатори от мрежата на Център Амалипе ще отбележат 8 април. Ето и какво ще се случи в част от населените места:

 

Област Бургас

Бургас

Международния младежки център Бургас също ще се включи в отбелязването на 8 април. Под ръководството на Георги Атанасов и Анелия Асенова ще бъдат организирано четири панела, участие в които ще вземат ромски и български младежи на възраст от 15 до 25 години:

12:00 – 12:20 ч. – Официално откриване;

12:20 – 13:00 ч. – Запознаване с участниците;

13:00 – 13:30 ч. – Интерактивно представяне на ромската култура;

13:30 – 14:10 ч. – Изпълнение на автентични танци, характерни за ромската общност.

Средец

Божидар Атанасов, образователен медиатор към СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ще отбележи Международния ден на ромите на 8-ми април. Мероприятието ще бъде отбелязано с участие на ученици от 10-и и 11-и клас в часа на класа. Ще започне с химна “Джелем, Джелем”. След това учениците ще разкажат историята на Международния ден на ромите и защо той се празнува точно на 8-ми април. За финал учениците ще се запознаят с играта “Амалипе”, чрез която по един интересен начин децата ще могат да научат повече за ромите, получавайки знание и забавлявайки се.

 

Област Варна

Старо Оряхово

В ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с. Старо Оряхово ще бъде направено табло заедно с учениците и ще проведем дискусия относно Международния ден на ромите.

 

Област Велико Търново

Велико Търново

Център Амалипе ще почете паметта над 500 000 загинали през втората световната война роми в Холокоста, като от 12.00 часа от Стамболовия мост, във водите на р. Янтра, ще бъдат пуснати карамфили в знак на съпричастност към загиналите.

По-късно на същия ден от 19:00ч. на сцената на проект “Арт лято”, разположен до Художествена галерия “Борис Денев” (до паметник “Асеневци”, наричн още Конниците), ще се състои концерт, вдъхновен от ромската култура. На сцената ще видим изпълнения на традиционни ромски песни, чудесни музиканти, представяне на произведения на ромски поети и много други изненади! Предварително потвърдените участници до момента включват Елена Христова – музикален педагог и изключителна певица, Георги Стефанов – виртуозен клавирист, Юлиян Карагьозов – студент по Изпълнителско изкуство на гайда и саксофон в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Стефан Стефанов – изящен музикант на клавишни инструменти. Към тази разноцветна музикална панорама се присъединяват и виртуозни гъдулари, професионални певци, както и доброволци от Община Велико Търново, които са част от Център Амалипе.

Павликени

По повод 8-ми април, Международният ден на ромите, Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни при Община Павликени, Центърът за подкрепа за личностно развитие – град Павликени, ЦМЕДТ “Амалипе” и БУН при ОУ “Филип Тотю” с. Върбовка организират Ученически футболен турнир. В него ще участват всички учебни заведения от Община Павликени с ученици от прогимназиален етап – ОУ “Св. Климент Охридски” гр. Павликени, СУ “Бачо Киро” гр. Павликени, ОУ “Бачо Киро” гр. Бяла черква, ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с. Батак и ОУ “Филип Тотю” с. Върбовка. Турнирът е приятелски, като чрез него се отправя апел за равенство, почит и уважение. В мероприятието участват още г-н Стефан Стефанов, образователен координатор към Център за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ, както и музеологът Диана Митева.

Сухиндол

На 8-ми април е Международният ден на ромите. На този ден светът почита паметта на всички ромски жертви на Холокоста и загиналите роми в концлагерите в Аушвиц. Ученици от СУ “Св. Климент Охридски”, гр. Сухиндол и техните родители ще присъстват на среща, организирана от образователния медиатор, на която ще бъде изнесена беседа по темата.

 

Област Видин

ОУ “Христо Ботев”, с. Раковица. В светлината на събитията, свързани с Международния ден на ромите, ученици и учители от училището се ангажират с инициативата за почит и запазване на паметта на загиналите, както и за подчертаване на значението на равнопоставеността и уважението към културното разнообразие. Ще гледат филма „Ром Кихот“ (2013) – български документален филм от 2013 г. Режисьори на филма са Нина Пехливанова и Петя Накова. Действието се развива в ромската махала в Кюстендил. Снимките започват в новогодишната нощ и проследява живота на четирима от жителите на махалата. Главният герой е Валери Леков, който работи като редактор в Българско национално радио, Програма „Христо Ботев“. Автор е на сатирични стихове ииграе в самодейна актьорска група. Далила е ученичка в техникума по фризьорство в Кюстендил. Светла е бесарабска българка от Украйна, която се е омъжила за Живко – ром от махалата в Кюстендил.

 

Област Враца

с. Добролево

В ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с. Добролево ще се отбележи Международният ден на ромите с презентация, свързана с историята на ромите, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война и ромски танц, изпълнен от мажоретния състав към училището.

с. Крушовица

Ще се проведе шествие до река Скът с участието на родители и ученици, където ще се пуснат цветя в памет на ромските жертви на Холокоста и ще има минута мълчание. Също така ще се изиграе театрална постановка на “Легенда за Рома” с ученици, среща на децата с успели роми, рецитал с откъси от произведения на ромски писатели. Не на последно място ще се проведе беседа с ромското население за историята и символите на 8-ми април, съвместно отбелязване на Международния ден на ромите с училището в село Селановци. Отбелязването на 8-ми април в махалата ще се осъществи със съдействието на кмета на общината, кмета на селото и образователният медиатор.

 

Област Добрич

гр. Добрич

За първи път в отбелязването на 8 април ще се включат и учениците от ОУ “Никола Вапцаров”, гр. Добри, които под ръководството на медиатора Халиме Ереджебова ще представят документален филм за Холокоста. В събитието ще се включат родители, ученици и учители.

с. Победа

Обединено училище “Добри Войников”, с. Победа ще организира програма с учениците на 8 април

 

Област Кюстендил

гр. Дупница

Зоя Илиева, образователен медиатор към община Дупница, ще отбележи Международния ден на ромите на 8-ми април. Кампанията ще бъде отбелязана с шествие до река Джерман. Така ще се почете паметта на всички загинали роми през Втората световна война. След това родители и младежи ще се насладят на театралното представление на ромската актриса Наталия Цекова.

 

Област Ловеч

с. Румянцево

Ще се проведе флашмоб, презентация за ромския Холокост, радиопредаване и постери в ОУ “Христо Ботев” в с. Румянцево.

 

Област Пазарджик

гр. Септември

В ПГ по МЗС ще се отбележи Международният ден на ромите на 8-ми април. Събитието ще бъде в училището, като учениците ще танцуват танци, свързани с ромската гордост.

Гр. Ракитово

Анче Кривонозова и Красимира Димитрова, образователни медиатори към СУ “Св.Климент Охридски”, гр. Ракитово, заедно с деца и доброволци, ще представят изложба на различни изделия, които са изработени от ромски жени и девойки.

 

Област Пловдив

Пловдив

Под организацията на Фатме Арслан, образователен медиатор, учениците в ПГТСТ “Гоце Делчев”, гр. Пловдив, ще отбележат Международния ден на ромите. Тържеството ще се състои в библиотеката на училището, като ще бъде открита изложба на ученик от 11-и клас от ромски произход, който е изключително талантлив и рисува прекрасно.

Образователният медиатор към ОУ “Панайот Волов” Шабан Гебов организира футболен турнир, който ще се проведе в Младежки център – Пловдив

с. Караджово

Бойчо Кочев ще съчетае два празника в едно: 8-ми април – Международен ден на ромите и Рамазан Байрам. В тази връзка учениците от групата по “Фолклор на етносите” и занимания по интереси, учениците от 5-ти до 7-ми клас ще представят музикално-танцова програма, ще разкажат как се празнува Рамазан, какво честваме на 8-ми април и ще има рецитал със стиховете на Усин Керим – “Циганин съм”.

 

Област Русе

Община Сливо поле

Мащабни дейности по повод 8 април организират ОУ “Св Св.Кирил и Методий”, с. Ряхово и Общностен център за деца и семейства – гр.Сливо поле под ръководството на Ивелина Костова. На 8-април в 12:00ч. В СОУ в гр.Сливо поле ще проведа дейностите с ученици от 11 и 12клас с изработване на табло, а след това ще бъде организирана среща с учениците с Ивелина Костова като ролеви модел на успели роми в община Сливо поле. В 13:30ч. в ОУ “Иван Вазов” с.Голямо Враново, с ученици от 7-ми клас ще бъде изготвено табло на успели роми и щ есе срещнат с такава в лицето на Ивелина Костова. В 14:30ч.ученици от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”с Ряхово, заедно с образователния медиатор Ивелина Костова,директора на училището и персонала-учители,заедно с ръководителя Ивелина Костова и нейния екип от колеги на общностния център, зам.кметове, Кметът на община Сливо поле и служители ще поднесат цветя и ще ги пуснат в течаща вода в река Дунав. Общностния център ще организира отбелязването и в други села от общината.

 

Област Сливен

с. Камен

Цяла програма е организирана в ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, с. Камен, обл. Сливен. На 8-ми април, Международният ден на ромите, ще се пускат цветя от моста в знак на почит към жертвите на Холокоста. Това ще е съпътствано от четене на ромска поезия, а картини от ромския бит ще бъдат наредени за изложба. Гости на учениците ще бъдат и децата от симфоничния оркестър на “Музиката вместо улицата”, които ще ги посетят и ще свирят класическа музика за фон на литературното четене. Програмата включва също така презентация за световноизвестни личности с ромски произход и беседа, в която ще се включат деца и родители.

с. Жельо Войвода

Ще се пускат цветя в знак на съпричастност към 500 000-те загинали в Холокоста. След това ще се проведе беседа с родители и ще се рецитират стихове на ромски писатели.

 

Област Стара Загора

с. Търничене, област Стара Загора

Асан Картал, образователен медиатор в ОУ “Св. Паисий Хилендарски”, ще чете ромски приказки от “Фолклор на етносите – ромски фолклор” в училището.

гр. Мъглиж

Стихотворения и песни ще се изпълнят в двора на училището ПГСС “Гео Милев” в гр. Мъглиж, посветени на Международния ден на ромите.

 

Област Търговище

гр. Омуртаг

8 април ще бъде отбелязан с футболен турнир, организиран от Веселин Сандев

 

Област Хасково

с. Устрем

Атанас Атанасов, учител и образователен медиатор, ще отбележи Международния ден на ромите с драматизация по народна приказка. Това ще се направи с цел да се възроди култура в селото. Ще бъдат показани ромски танци с мотиви, показващи красотата и изяществото на ромската култура и състезателни игри, в които ще се включа ученици и родители

 

Област Шумен

Нови Пазар

Доброволци на Център Амалипе, община Нови Пазар, ПГПС и местната организация “Хаячи” ще отбележат Международният ден на ромите на 8-ми април. Ще се включат местни детски градини и други училища, които ще представят ромски песни и танци. Събитието ще се проведе в квартал “Дружба” от 13:00 часа.

гр. Шумен

С концерт „Единството е сила“ в Шумен ще бъде отбелязан Международният ден на ромите 8 април. Концертът се организира от Община Шумен. Той ще започне в 19.00 часа в Народно читалище „Стилиян Чилингиров“ и ще премине под надслов „Единството е сила“. На сцената ще се представят изпълнители на автентични ромски песни, танци и авторски стихове. В музикалната програма ще се включи вокална група „Мики Маус“, оркестър “Бонд” – Шумен, деца от ромските организации „Амалипе“ и ЦСРИ към Ромска фондация „Искра”. Своят дебют на сцена ще направи Анджело Сашев с изпълнение на пиеса от Моцарт. Концертът ще завърши с песента „Моя страна, моя България“. Водещи ще бъдат студенти от Шуменския университет, доброволци към Център „Амалипе“. Входът е свободен! По-рано през деня, доброволци на Център Амалипе, заедно с училищата от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” от гр. Шумен, ще поднесат цветя пред Паметника на загиналите във  войните.

с. Пет Могили

Наджие Ясимова и Венета Сърабеева към ОУ “Св.Климент Охридски”, с. Пет Могили ще организират беседа и посещение на ромско семейство с учениците, а след това ще бъде представена и театрална постановка.

Област Ямбол

с. Кукорево

В село Кукорево ще  бъдат пуснати цветя от мост в знак на почит към жертвите на Холокоста. Също така ще се проведе беседа с родители, ще се рецитират стихове и ще има танци на учениците. Събитието се организира от Ташка Мутафова, образователен медиатор към ОУ “Христо Ботев”, с. Кукорево.

Това са част от местата, на които ще бъде отбелязан Международния ден на ромите на 8-ми април. Предстои над 100 образователни медиатори, доброволци и училища от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” да отбележат Международния ден на ромите.

Кампания “Пробудените хора променят света!“, по повод 8 април се осъществява в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.

Коментари

Новини Варна