IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:00 | 9 април 2024
Обновен: 09:40 | 13 юли 2024

Новите министри встъпиха в длъжност

Това стана след церемонията по полагане на клетва в НС

По материала работи: Слав Велев
Новите министри встъпиха в длъжност

След церемонията по полагане на клетва на служебния кабинет в Народното събрание, премиерът Димитър Главчев и министрите му отидоха в Министерския съвет, за да приемат официално властта от предшествениците си. Така кабинетът „Денков-Габриел” окончателно остана в историята. 

„С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех. Нека новите министри да успеят да свършат работа, която да бъде от полза за хората в България. Мога да уверя, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма. Изпълнихме всички задачи, за които ни стигна времето, за да направим плавен преход", каза Николай Денков при предаването на властта.

Според него една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. „Трудно е, защото в момента няма доверие. Надявам се с вашите действия това да се промени. Единият от индикаторите е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, поясни Денков. И призова Народното събрание да не се изкушава да променя Изборния кодекс през следващите два месеца. 

От своя страна Главчев заяви, че няма да се подаде на провокации.

„Няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти. Ще следвам законите на Републиката.

Българският народ трябва да види единение, а нашите външни партньори трябва да видят уверена страна. Искам с моя екип да работим за разрешение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване", поясни той. 

И допълни, че всички колебания, които е имал до този момент, е оставил зад вратата. Той определи избраните служебни министри като доказани експерти и професионалисти в своите области.

„Съзнавам ясно огромната отговорност. Трябва да бъдем гарант за стабилност. Не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза. Дълбоко осъзнавам думите от клетвата, която положихме в сградата на парламента. Ще се ръководя от принципите законност, моралност и честност. Искам да работим за обединение, не за разединение", заключи Главчев.

А церемонията завърши с прегръдка между вече бивш премиер Николай Денков и бившия вицепремиер Мария Габриел. 

След церемонията по полагане на клетва на служебния кабинет „Главчев” в Народното събрание и предаването на властта в Министерския съвет, новите министри встъпиха в длъжност. 

Министерство на земеделието

Кирил Вътев прие поста на служебен министър на земеделието и храните. Той заемаше същия пост в предходното правителство. При официалното му посрещане в сградата на МЗХ той заяви, че е приел поканата отново да бъде министър на земеделието и храните, тъй като ще има възможност да продължи започнатите дейности в сектора. Приоритет на ръководството на Министерството остават законодателните промени в подкрепа на земеделските производители. Акцент в новия му мандат ще продължат да бъдат политиките за прозрачност, откритост и диалогичност чрез множеството създадени Консултативни съвети.

Министерство на здравеопазването

„Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите девет месеца сме работили за развитието на здравеопазването“. Това заяви проф. Христо Хинков при предаването на поста здравен министър на д-р Галя Кондева. 

„Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората. Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването“, посочи д-р Кондева.

Министерство на околната среда и водите

На традиционна церемония за символично приемане на ключа на министерството Петър Димитров категорично потвърди: „Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат".

Юлиян Попов предаде поста със същото послание за приемственост: „Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне".

Двамата обсъдиха въпроси от непосредствения дневен ред в работата на екипа на МОСВ.

Министерство на младежта и спорта

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков пое управлението на ММС от своя предшественик Димитър Илиев след края церемонията в Спортната палата. Глушков подчерта, че фокусът на работа му се ще бъде в осигуряването на безпрепятствена подготовка за българските спортисти за предстоящата Олимпиада в Париж. Тя започва след малко повече от 100 дни. 

Министерство на труда и социалната политика

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде опасност за системата на Националния осигурителен институт. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред журналисти след встъпването му в длъжност. Церемонията се състоя в Министерството на труда и социалната политика. Иванов прие поста от предшественика си Иванка Шалапатова. 

Служебният кабинет „Главчев” положи клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Повишението на пенсиите от 1 юли е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви ще са те и откъде ще се вземат парите. Предвидено е пенсионерите, които са под линията на бедност, да получат по 75 лв.", посочи Иванов. 

Според него сумата, за която се говори за великденски добавки, е около 40-50 млн. лв. и тя не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв.

Коментари

Новини Варна