IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:00 | 10 април 2024
Обновен: 03:19 | 29 април 2024

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Около 639 000 българи определят себе си като последователи на пророка Мохамед

По материала работи: Слав Велев
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам. Близо 11% от населението в България, или около 639 хил. души определят себе си като мюсюлмани по данни от преброяването през 2021 г. Като само турското население е 508 378 души. Най-голяма част от населението с мюсюлманско вероизповедание живее в Североизточна България и Родопите. Освен българските турци, то включва още българи (помаци) и роми, като известна част от мюсюлманите в България са български граждани, имигрирали от арабски страни, като Афганистан и Иран. Повечето български мюсюлмани са сунити – формата на ислям, официално поддържана от Османската империя, управлявала страната в продължение на пет века.

Тази година от 10 до 12 април последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам. Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар.

Друга особеност на месеца, който предшества Рамазан Байрам е, че мюсюлманите отдават много голямо значение на добротворството.

Подготовката за самия празник също е продължителна. Особено в предшестващите го десетина дни, в които се намира и свещената нощ Кадир – една от най-важните нощи в мюсюлманската религия, в която се твърди, че Коранът е бил разкрит на пророка Мохамед от архангел Гавраил (тази година беше на 5 април). Свещената нощ е по-превъзходна и от 1000 месеца, според знаменията на Корана. 

Голяма подготовка за посрещане на Рамазан Байрам тече и в домовете на мюсюлманите. По традиция за празника те посрещат скъпи гости, роднини, но не забравят да почерпят с домашно приготвени сладкиши и съседите. По този начин Рамазан Байрам надскача нейните границите на мюсюлманската общност, защото радостта трябва да бъде споделена и с хора от другите религии. Това е празник на добротворство и добросъседство. 

ИА "Черно море" пожелава честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани в България и по света!

Коментари

Новини Варна