IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:20 | 10 април 2024
Обновен: 18:31 | 27 април 2024

Парламентът отхвърли законопроекта за индустриалния коноп

Той беше внесен от народния представител Росен Костурков от ПП-ДБ

По материала работи: Слав Велев
Парламентът отхвърли законопроекта за индустриалния коноп

Парламентът отхвърли законопроекта за индустриалния коноп с 81 гласа "против". Депутатите гласуваха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. С него се даваше възможност за преработката на индустриален коноп у нас, освен отглеждането на растения. Предвиждаше се растенията от рода на конопа (канабис), предназначени за производство на продукти без психоактивно действие, да се извършва след издадено разрешение от министъра на земеделието.  

Законопроектът беше внесен от народния представител Росен Костурков от ПП-ДБ и беше подкрепен от 49 народни представители, а 31 гласуваха с „въздържал се“.

В свое становище Министерството на здравеопазването отбелязва, че приемането на такъв закон ще доведе до  регламентиране на свободното използване на конопа.

Позицията на Министерството на земеделието също е отрицателна. Отбелязва се, че земеделските стопани, отглеждащи коноп, няма да получат подпомагане, ако съдържанието на тетрахидроканабинол в него не съответства на посоченото в Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г., според който не е разрешено използването на сортове конопени семена с над 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол. 

Припомняме, че още през 2020 г. в Северна Македония беше открита фабрика за производство на медицински канабис с инвестиция от около 16 милиона евро и 17 800 квадратни метра площ. Тогава бизнес анализатори прогнозираха, че Скопие ще пробие на европейския пазар, където продуктите от медицински канабис са силно търсени. Различни съставки на канабиса имат лечебен ефект при глаукома, високо кръвно, симптоми на множествена склероза, възпаления, обезболяващо за онкоболни и др. Според бизнес прогнози европейският пазар за медицински канабис ще достигне 2 милиарда долара до 2025 г.

Коментари

Новини Варна