IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:45 | 11 април 2024
Обновен: 21:03 | 28 април 2024

Вдигат още таксите за обслужване на асансьорите

Повишението е с около 10%

По материала работи: Слав Велев
Вдигат още таксите за обслужване на асансьорите

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

"Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците."

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

"Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. "

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма - в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Чуйте повече в разговора на Емилия Николова с Константин Иванов ТУК

Коментари

наглите техници ( преди 2 седмици )
от ММ даже не поддържат дневници. Проверките са формални,а за обучение изобщо да не говорим. Иначе устите им са като на хипопотам - уменията и знанията като на ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна