IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:00 | 12 април 2024
Обновен: 15:25 | 1 май 2024

Честваме паметта на свети Зенон Веронски и на свещеномъченик Василий Парийски

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Зенон Веронски и на свещеномъченик Василий Парийски

На 12 април 1961 г. е проведен първият в историята пилотиран космически полет, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин/Снимки: gettyimages, iStock

Днес църквата чества паметта на свети Зенон Веронски и на свещеномъченик Василий Парийски. 

Свети Зенон бил родом от Мавритания (днешните държави Алжир и Мароко) и живял през IV век. По това време християнството било разпространено из цялата римска империя, която обхващала и Мавритания. Зенон пътувал из разни страни с цел да получи по-добро образование и така пристигнал в Италия. Заселил се в град Верона, западно от Венеция. Усвоил много науки и станал служител на църквата във Верона. Жителите на този град видели добродетелния му живот, както и голямата му ученост, и го избрали за свой епископ.

По това време преследванията на християните вече били прекратени, но все още имало много езичници, които Зенон просвещавал със светлината на християнското учение. Освен това му се наложило да води борба с еретиците ариани (не признавали човешката природа на Христос). Епископът станал твърд изповедник на истините на православието въпреки гоненията, надигнати срещу православните от императорите Констанций и Валент, покровители на арианството. Зенон се потрудил много в полза на Христовата църква и се упокоил в мир.

Свети Василий живял през VIII-IX век и бил безстрашен защитник на почитането на светите икони. Имал смелостта да се противопостави с всички сили на императорите иконоборци по негово време. Доброто богословско образование и добродетелният му живот били причина да го изберат за епископ на град Парио на южния бряг на Мраморно море. Неговата непримиримост към императорите иконоборци обаче станала причина да бъде сурово преследван, неведнъж го изпращали на заточение. Той претърпял много мъки и прекарал години наред в лишения, далече от паството си. Но Василий, където и да го прокуждали императорите, никога не пропускал възможност да защити православната вяра. По Божия милост доживял до тържеството на православието в 843 г. и после се упокоил в мир.

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. По повод празника държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти. Те ще бъдат отличени за значимия си принос за развитието на българската авиация. 

По-късно в Централния военен клуб в София президентът ще участва в честването на празника, както и за 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

На 12 април 1961 г. е проведен първият в историята пилотиран космически полет, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. С космическия кораб "Восток 1" той извършва една обиколка на Земята за 1 час и 48 минути. Това сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Международен ден на полета на човек в космоса се отбелязва от 1969 г. с решение на Международната федерация по авиация като Международен ден на авиацията и космонавтиката. С резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 април 2011 г. по повод 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин, денят се отбелязва като Международен ден на полета на човек в Космоса.

Днес е и Ден на римската богиня на победата Виктория.

Днешният ден се счита и за рождена дата на рокендрола, тъй като на 12 април 1954 година, един от първите американски рокендрол музиканти – Бил Хейли, записва на плоча песента си “Rock around the clock”.

Коментари

Новини Варна