IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:18 | 12 април 2024
Обновен: 21:33 | 26 юли 2024

ВКС сезира КС за конфискацията на коли на пияни и дрогирани шофьори

Според магистратите е нарушен заложеният във фундамента на правовата държава конституционен принцип на законността

По материала работи: Слав Велев
ВКС сезира КС за конфискацията на коли на пияни и дрогирани шофьори

Наказателната колегия на ВКС поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни текстове от Наказателния кодекс, свързани с отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Става дума за частта, която се отнася до конфискация на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността му, когато то не е собственост на извършителя на престъпление.

В искането се посочва, че липсват мотиви към проектите за посочения закон, придружаващи създаването на упоменатите нови разпоредби и указващи причините и технологията на създаването им, съответно смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели.

Според магистратите е нарушен заложеният във фундамента на правовата държава конституционен принцип на законността, като е накърнена предвидимостта в правното регулиране, дестабилизирана е правната сигурност.

Освен това е нарушено и заложеното в Конституцията правило, както и принципът за справедливостта и юридическото равенство на гражданите, мотивират се от ВКС. Промените в НК влязоха в сила през август миналата година.

Коментари

Новини Варна