IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:00 | 16 април 2024
Обновен: 21:01 | 29 април 2024

Рязък скок на цената на личната карта искат от МВР

Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв. вместо досегашните 18 лв.

По материала работи: Слав Велев
Рязък скок на цената на личната карта искат от МВР

В МВР е изготвена нова методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи, утвърдена от министъра на вътрешните работи. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв. вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Като това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лева, предаде БНТ.

Както и до сега лична карта на българските граждани от 14 до 18-годишна възраст се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок на валидност 10 години.

Предвижда се и друга промяна в Закона за българските лични документи, с която ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години.

Новата методика е предложена заради възприемане на изискванията на европейския регламент за повишаване на сигурността на личните карти.

Коментари

Новини Варна