IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:45 | 19 април 2024
Обновен: 03:59 | 2 май 2024

Митов отказа поста на служебен външен министър

Нямам план Б, заяви Главчев

По материала работи: Слав Велев
Митов отказа поста на служебен външен министър

Даниел Митов/Снимка: БГНЕС/АРХИВ

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.

По думите му с отказа да издаде указ за назначаването му на поста президентът Румен Радев не е издържал теста за геополитическата му ориентация и сега отговорността е при президента - "външният министър си е негов".

"Искам да благодаря на Главчев за доверието, на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет. Аз приех, не защото за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата.

Затова със сигурност - оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър и още веднъж ми се иска да подчертая факта, че в тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат подобни постове.

Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Така че мога да успокоя Радев - както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: "Спокойно г-н Радев, ПП-ДБ са с вас", коментира Митов, цитиран от БНТ.

Нямам план Б. Това каза в парламента служебният премиер Димитър Главчев, след като Даниел Митов отказа предложението да заеме поста на служебен външен министър.

Отговорността за външния министър вече е на президента, коментира Митов.

Според Даниел Митов с отказа да издаде указ за назначаването му на поста президентът Румен Радев не е издържал теста за геополитическата му ориентация.

Тази сутрин Димитър Главчев се срещна с президента Румен Радев и обсъди предложенията му за смени в правителството.

Срещата приключи без резултат.

Главчев коментира, че диалогът с президента продължава и докато той не подпише указ за смяна на министри старите остават на постовете си.

Коментари

Новини Варна