IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 1 май 2024
Обновен: 10:53 | 21 май 2024

Отбелязваме Деня на труда

Имен ден празнуват Мая, Тамара, Еpмeнa и Еpмeнк. Честваме 148 години от Априлското въстание по нов стил

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда, а като официален празник – той е и почивен ден за много от служителите у нас. Първият опит за честване на 1 май в България е от типографското дружество през 1890 година, но за официален празник се обявява по-късно – през 1939 г. За международния ден на труда синдикатите от КТ „Подкрепа“ организират концерт и шествие под надслов „Работни места, заплати и сигурност“.

И от другата голяма синдикална организация у нас – КНСБ – ще отбележат 1 май с множество инициативи в цялата страна. Днешният ден е и официалният празник на Първомай, а гост за празненствата в града ще е вицепрезидентът Илияна Йотова.  

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно и е един от официалните у нас празници. Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

На 1 май имен ден празнуват всички, които носят имената Мая, Тамара, Еpмeнa и Еpмeнкo. Честит празник!

1 май е обявен и за Международен ден на самоеда - порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир. Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издържливо на големи преходи.

У нас 1 май е обявен за празник на градовете Суворово и Първомай, както и за празник на в. „Дума“ и левия печат.

По нов стил: Честваме 148 години от Априлското въстание

България чества тържествено 148 години от избухването на Априлското въстание. Годишнината се отбелязва в редица огнища на възраждането у нас – Копривщица, Панагюрище, Клисура.

В града, където въстанието избухва, всяка година пред очите на жители и гости събитията се разиграват отново гръмването на черешовото топче и написването на кървавото писмо. Поставят се и венци и цветя на гроба на Тодор Каблешков.

В града на Боримечката – Клисура, годишнината ще бъде отбелязана с уникална възстановка на героичните събития. В нея се очаква да се включат стотици доброволци от цялата страна.

Коментари

Новини Варна