IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:15 | 24 май 2024
Обновен: 14:26 | 15 юни 2024

Българи издигнаха паметник на братя Кирил и Методий в Малага

В града e и първото българско училище „Родина“

По материала работи: Слав Велев
Българи издигнаха паметник на братя Кирил и Методий в Малага

Първи паметник на Светите братя Кирил и Методи издигнаха сънародниците ни в Испания. Бронзовият барелеф се намира в Малага, където e и първото българско училище „Родина“. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, е издигнат в "Дистрито 6", в близост до общинския център за провеждане на културни дейности "Рафаел Гонзалес Луна". Там всяка събота училище „Родина" провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12 клас. Идеята за паметник на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Иоан Павел  II. Инициативата на училище Родина" цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българския език не разделя, а обединява Европа. 

"Асоциация “Малага-България-2010“ и ПБНУ “Родина“ благодарят на всички дарители, в това число и на художника Юлиян Иванов за доброволния труд, който той положи за изработване на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Зад идеята за паметника на Солунските братя стои директорът на ПБНУ “Родина“, госпожа Радка Георгиева. С това постижение за пореден път доказваме,че ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!", това заяви за Радио Варна Петранка Костадинова – председател на Асоциация "Малага - България 2010". 

Коментари

Новини Варна