IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
12:51 | 2 юли 2015
Обновен: 18:43 | 17 април 2024

Помръдна делото срещу затворник, заклал 17-годишния си син

Цяла година бе нужна на окръжния съд в Търново, за да изготви мотивите по доживотна присъда

По материала работи: Деян Михайлов
Помръдна делото срещу затворник, заклал 17-годишния си син

Цяла година бе нужна на окръжния съд в Търново, за да изготви мотивите по доживотна присъда на 50-годишния пандизчия Стефан Фердинандов, който през 2009 г. уби собствения си син Деян в старинния квартал "Варуша" в старопрестолния град. Така 6 години след жестоката гибел на 17-годишното момче най-вероятно наесен процесът срещу баща му ще тръгне отново в Апелативния съд.

Драмата се разигра на 25 май 2009г. Младежът бе открит в безпомощно състояние с кървяща рана в къща на ул. “Поборническа 84”, която обитавал с майка си. Деян бе наръган с нож в корема и сам посочил баща си като извършител. Въпреки спешната операция и всички усилия на лекарите в Областната болница, Деян издъхна от остра кръвозагуба.

При аутопсията бе установено, че момчето е било изнасилено, преди да бъде наръгано. За това обаче не бяха събрани доказателства и срещу Стефан Фердинандов не бе повдигнато такова обвинение. По време на престъплението той бе беглец от варненския затвор, където излежавал остатъка от последната си дванадесетгодишна присъда за блудство.

При първоначалния разпит Фердинандов направил самопризнания, но в последствие се отрече от тях. Той бе изправен пред съда в началото на февруари 2010 г. Още от първото заседание поиска да води защитата си сам. Неговата теза е, че е намерил сина си намушкан от неизвестен килър с цел грабеж. Бащата обвини лекарите, че при операцията на сина му са прерязали един от основните кръвоносни съдове в тялото и това е предизвикало смъртта.

Наказателното дело продължи повече от 4 г., като съдът проведе 90 заседания. Съдебните разноски по него възлизат на близо 10 хиляди лева. Самият Фердинандов постави своеобразен рекорд със защитната си пледоария, която продължи общо 70 часа в седем работни дни. Няколко часа продължи и речта на подсъдимия в правото му на последна дума.

На 1 юли 2014 г. престъпникът - рецидивист получи доживотна присъда. В мотивите се казва, че има неизяснени обстоятелства по механизма на престъплението, но вината на Фердинандов е доказана. Той ще трябва да плати и 200 000 лева кръвнина на бившата си съпруга Маргарет Станчева.
Още м.г. служебният му защитник каза, че ще обжалва присъдата.

Коментари

Новини Варна