IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна -1°
България
14:10 | 2 юли 2015
Обновен: 11:38 | 28 януари 2023

Мтел отнесе глоба за нелоялна конкуренция

КЗП иска 361 863 лв от мобилния оператор

По материала работи: Деян Михайлов
Мтел отнесе глоба за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на "Мобилтел" ЕАД имуществена санкция за 361 863 лв. за предлагане на електронно съобщителните услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по "избор" на клиента, които представляват по същество забранена от закона добавка. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК.

 

Искането е подадено от "Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" (НСМСКО), София, което действа в качеството си на пълномощник на молителите- "Вирджиния Ер Ен" ЕООД, "Пан телеком" ЕООД, "Интерсат" ООД, "Делта ТВ" ООД, "Кракра" АД, ЕТ, "Вива-Дочка Вълкова" ЕТ, "Мултимедиа БГ" ЕООД и "Кабелсат запад" ООД.

 

В периода от 1 октомври 2012 година до 11 ноември 2012 година "Мобилтел" ЕАД организира и прави рекламна кампания по предлагане на пакети "Повече за теб", в три варианта (Икономичен, Стандартен и Разширен). Компанията използва рекламното послание: "..С пакет "Повече за теб" получаваш всичко - тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор".

 

В решението е установено, че от страна на "Мобилтел" ЕАД, заедно с предоставяните по пакетите услуги, се предоставят и добавки с безвъзмезден характер, предлагани под формата на "подарък", които не попадат в кръга на изрично посочените в закона изключения, се посочва в съобщението.

 

Предвид предоставената от организатора на кампанията възможност да получат добавка както настоящи абонати на дружеството, така и на нови такива, Комисията достига до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на "Мобилтел" ЕАД към услугите на дружеството. В решението се посочва, че поведението на "Мобилтел" ЕАД е от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение могат да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

 

Коментари

Новини Варна