IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:53 | 3 юли 2015
Обновен: 12:34 | 28 март 2024

Гърци хванаха цаката на банкоматите ни, теглят двойно

Цели семейства атакуват градовете по границата с южната ни съседка

По материала работи: Слав Велев
Гърци хванаха цаката на банкоматите ни, теглят двойно

Гърците намериха цаката на родните банкомати. Те успяват да изтеглят повече пари, отколкото им се полагат - 60 евро на ден. Цели семейства атакуват градовете по границата с южната ни съседка и докато се разхождат, си набелязват подходящи устройства, който не се следят от камери.

 

Родните обирджии на банкомати обикновено ползват модерни дигитални скимиращи устройства, които се изработват от специалисти по електроника и записват ценна информация от картата. Гърците пък са се открехнали на далеч по-елементарния начин за теглене на банкноти повече от допустимото.

 

При него клиентът отива при първото попаднало пред очите му устройство, което не се следи от камера, и нарежда максималното разрешено за деня теглене - 60 евро. Когато парите се подадат от отвора, те дърпа банкнотите така, че една да остане вътре.

 

При това положение банкоматът отчита, че сумата е забравена вътре и не е реализирана транзакция, тъй като не може да провери дали банкнотите са една или повече.

 

Софтуерът на банката отчита, че парите са излезли от сметката, но от банкомата е пристигнало съобщение, че те не са взети от картодържателя и от съображения за сигурност той ги е „глътнал" обратно. Идеята е човекът, който уж се е забавил и не е прибрал изтеглената сума, да отиде още същия ден до офис на банката и да подаде жалба, че парите са му останали вътре.

 

Практически това задължава банката да му възстанови сумата по сметката. Дори да се направи ревизия на банкомата, който в повечето случаи е в самата банка, и да се види, че там липсват забравени пари, не може да се докаже умисъл в действията на тариката. Проблемът е, че схемата не може да се повтаря до безкрай, тъй като банките блокират такива карти заради поредица от съмнителни транзакции.

 

Ето защо, за да извадят максимално много пари в рамките на един ден, гърците ползвали и картите на останалите членове в семейството, с които пътуват до Сандански или друг град в близост до границата. Така, от една страна, си правят еднодневна разходка до България, а от друга, прецакват наложения им от правителството лимит от 60 евро на ден, теглейки пари по посочената схема.

 

Служители от „ужилените" клонове признават, че вече са блокирали няколко карти на туристи от южната ни съседка. Според тях схемата не е нова за България - преди около година-две и родни мошеници са се пробвали да надхитрят банковата система.

Поради малкото поставени камери около банкоматите у нас на записите след това се виждало единствено облеклото на извършителите, но не и лицата им. Самите измамници не отричали, че са теглили пари, но казвали, че нямат нищо общо със схемата.

 

Според банковите експерти един от вариантите за спиране на измамата е монтиране на повече камери или дори слагане на т.нар. видеоочи на отвора за парите, които да снимат под ъгъл така, че да не записват ПИН кода, когато той се въвежда, но да се вижда ясно, как се взимат парите и дали умишлено се оставя по една банкнота в устройството.

 

Над 400 наши крадли вършеят в южната съседка

 

Гърция в момента изведнъж стана най-любимата дестинация на родните джебчийки, които шетат в чужбина. Задграничните ни крадли, както и тия втора ръка - действащите у нас, вкупом се засилиха към южната ни съседка. Според наши източници над 400 изкусни български кради в момента се намират на територията на цяла Гърция, където вършеят необезпокоявано.

 

Елинската територия в момента е огромна златна мина. Заради блокирането на възможността да се теглят от гръцките банки повече от 60 евро на ден, макар и да се отнася само за местните, и България, и цял свят посъветваха своите граждани да пътуват в Гърция с налични пари в джоба. За всеки случай да си носят повече кеш, за да не останат по някаква причина без пари. Това е подпалило цялото войнство на изпечените улични крадли моментално да се насочи натам.

Страшен урожай ще е с тези тъпкани портфейли на туристите. Ще изпищят хиляди, още повече че много от курортистите са свикнали да имат малко налични пари и нямат навика да са особено внимателни", коментира пред „Всеки ден" работещ на ГКПП-Кулата. Той вече е забелязал, че се увеличава потокът на „кръшни мургавелки" на тумби. Запознатият с човекопотока на границата разказа, че те обаче не се различават много от останалите туристи.

 

Родните джебчийките с кариера зад граница изобщо не приличат на по-опърпаните си сестри, които се трудят в България. „Пътуват с хубави коли, дори редовно летят със самолети от една държава в друга. При тях стандартът е съвсем друг, защото печелят не в десетки, в стотици пъти повече, особено в скъпите курорти.

 

Трезорите остават затворени?

 

Ако скоро няма споразумение на Гърция с кредиторите и отникъде другаде не получи финансиране, банките могат да останат затворени и след понеделник. Нищо че „банковата ваканция" беше обявена на 29 юни до 5 юли.

 

Наши финансисти коментираха пред „Всеки ден", че е много възможно спрямо Гърция да бъде приложена схемата като в Кипър. Това означава, че ще има ограничения в банковите операции. Например - максимална сума за теглене на седмица и месец, ограничаване или спиране на транзакциите с чужбина и т.н. До орязване на част от влоговете завинаги обаче, както стана в Кипър, едва ли щяло да се стигне.

 

Източник: "Всеки ден"

Коментари

Новини Варна