IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:30 | 5 юли 2015
Обновен: 13:46 | 17 април 2024

На дъното сме по интеграция на мигранти, сочи изследване

Делим последните места с Турция и Унгария

По материала работи: Деян Михайлов
На дъното сме по интеграция на мигранти, сочи изследване

България е на дъното във световна класация по интеграция на мигрантите, съобщава BTV. Страната ни е сравнявана по 8 показателя заедно с още 37 държави. Сред показателите, изследвани в класацията, са достъп до образование, здравеопазване, пазар на труда.

В сферата на образованието заемаме 38-мо място с нула точки. Пред нас са Турция и Унгария, а на първите места са Швеция, Австралия и Нова Зеландия.

Здравеопазването ни е класирано на 31 място, делим си предпоследните места с Естония и Гърция, а в челото на класацията са отново Нова Зеландия, Швейцария и Съединените щати.

С нова стратегия за интеграцията, убежището и миграцията и без реални действия, институциите у нас продължават да не работят за адаптирането на чужденците, огромната част, от които са бежанци, отчита изследването.

Неправителствените организации са тези, които се занимават с уроци по български език и помощ при търсене на работа на мигрантите.

Последно държавните институции са работили за интеграцията на бежанците у нас преди 2 години, а програмите реално са обхващали по около 100 човека. А в момента само в центровете на държавната агенция за бежанците живеят над 3500 души.

Коментари

Новини Варна