IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:27 | 5 юли 2015
Обновен: 13:46 | 17 април 2024

670 000 тона храна отиват на сметището всяка година

Същевременно 53,5% от българите не се хранят пълноценно

По материала работи: Деян Михайлов
670 000 тона храна отиват на сметището всяка година

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ), пише вестник "Труд". От БХБ са изчислили, че това се равнява на 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка порция е около 300 грама.

Изчисленията показват още, че всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти.
Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.
Производителите и търговците обаче предпочитат да изхвърлят храните, вместо да ги дарят на хранителните банки. Таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение трябва да се плати на държавата 20% ДДС, обясни пред "Труд” Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.

Такива са и сметките на шефа на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той пресметна, че ако годишно се изхвърлят 400 000 тона храни, при дарение производителите и търговците ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС. За същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв.

От финансовото министерство посочват обаче, че засега не се обмисля въвеждането на данъчно облекчение при дарение на храни. Целта е да не се създават възможности за данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.

Коментари

Новини Варна