IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
20:06 | 6 юли 2015
Обновен: 13:47 | 24 февруари 2024

Църквата и КНСБ скочиха срещу работата през укенда и по празници

Извънредно трябва да работят само заетите в сфери, които не позволяват прекъсване

По материала работи: Слав Велев
Църквата и КНСБ скочиха срещу работата през укенда и по празници

Практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни, да бъде ограничена. Тя трябва да остане само за работещите в сфери, които не позволяват прекъсване. Около тази теза се обединиха българският патриарх Неофит и президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на среща, която проведоха в столицата, съобщава "Дарик".
 

От Синода смятат, че работещите в събота и неделя се лишават от правото на почивка и от времето, отредено да посветят на Бога и на своите близки.
 

По време на срещата между българския патриарх Неофит и председателя на КНСБ Пламен Димитров е засегната темата със сумираното отчитане на работно време в член 142 от Кодекса на труда. В сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период и когато нормата е превишена, се счита за извънреден труд. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа. От Синода и от синдиката обаче смятат, че на основание сумирано отчитане на работното време се е зародила една тревожна практика да се работи в събота и неделя, както и в празничните дни, като по този начин се работещите се лишавали от правото на почивка.
 

„В хода на разговора бе обсъдена и тревожната практика през последните години на основание т. нар. „сумирано отчитане на работно време" (чл. 142 КТ) трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка - време което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили. Двете страни се съгласиха, че трябва да се предприемат незабавно нужните мерки тази практика да бъде ограничена само до сверите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес," посочи Александра Карамихалева, началник отдел Връзки с обществеността към Светия Синод на Българската православна църква.
 

Срещата е осъществена по молба на председателя на КНСБ Пламен Димитров, информират още от Синода.

Коментари

Новини Варна