IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:42 | 8 юли 2015
Обновен: 13:53 | 17 април 2024

Отпадна лимитът за онколекарствата

Това реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса

По материала работи: Слав Велев
Отпадна лимитът за онколекарствата

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да отпадне лимитът за онколекарствата, както и да се отделят допълнително средства за болниците със спешен прием.

 

"Надзорният съвет ще отговаря директно, а не Районните здравноосигурителни каси за плащанията за хемодиализата, ражданията и онколекарствата. Лимитът за тях се премахва", посочи след заседанието на надзора на касата Григор Димитров от квотата на работодателите, съобщава БНР.

 

За онколекарствата има голям дефицит от 59 млн. лева, който ще бъде погасен от резерва на НЗОК. Очакваните разходи за онколекарствата за тази година ще бъдат 12-13% повече от тези за миналата година, каза още Димитров, като припомни, че за 2014 година този дефицит е бил от 220 млн. лв., а тази година се очаква да бъде около 245 млн. лева. Разходите за медицинските изделия и за интензивното лечение също ще се изплащат безлимитно, съобщи още Григор Димитров.

 

Надзорният съвет е решил да отпусне и 10 млн. лв. за 179 болници в страната, които изпълняват спешност. Парите също са от резерва на касата. Средства в размер на 28 млн. лева от преразпределение в бюджета на Здравната каса пък ще бъдат отпуснати за нови дейности в някои от болниците в страната.

 

С тези две разпределения ще бъдат подпомогнати дейностите на болничната система, стана ясно след заседанието. Отворен засега остава въпросът за лекарствата за домашно лечение, където също има сериозен недостиг.

Коментари

Новини Варна