IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:58 | 9 юли 2015
Обновен: 21:04 | 21 април 2024

Бутат още 20 незаконни ромски къщи в Гърмен

ДНСК пак притиска общината да им търси покрив

По материала работи: Слав Велев
Бутат още 20 незаконни ромски къщи в Гърмен

Акцията по събарянето на незаконни постройки този месец в ромската махала на Гърмен няма да приключи със събарянето на двете къщи на 13 юли.

До 31 юли още 20 сгради трябва да бъдат изравнени със земята от багерите. Това стана ясно от уведомително писмо на Дирекция за национален строителен контрол, което бе получено в общината и в дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев, съобщава dnes.bg.

"От ДНСК искат за пореден път от кметството и социалната служба да осигурим социална услуга - настаняване в жилища на хората, които ще останат без дом. А това се знае отдавна, че няма как да направим, тъй като не разполагаме с никакъв жилищен фонд", оплака се кметът на община Гърмен Минка Капитанова, цитирана от БТА.

Багерите вече влязоха в квартал "Кремиковци" на 29 юни, когато бяха съборени четири къщи и близо 20 деца и възрастни останаха без покрив над главите

Те обаче категорично отказаха да бъдат настанени в социални домове и не искат да напускат ромската махала. Предпочетоха да живеят при свои роднини и близки в квартала.

На 13 юли също ще влязат багерите, за да съборят още две незаконни постройки. Все още не се знае точната дата, на която ще бъдат премахнати останалите 20 неправомерно вдигнати сгради в ромското гето.

Акцията на ДНСК се случва под натиска на стотици протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

До 18 юли сме дали ултиматум държава и община да предприемат действия за събаряне на незаконните 124 постройки в ромския квартал и за изселване на нелегално пребиваващите там роми, твърдят протестиращи.

Заповеди за бутане на въпросните сгради има още от 2011 година.

Коментари

Новини Варна