IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
20:39 | 9 юли 2015
Обновен: 04:49 | 10 април 2024

Четирима претенденти се борят за гуверньор на БНБ

Кандидатите за наследници на Иван Искров бяха изслушани днес от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание

По материала работи: Слав Велев
Четирима претенденти се борят за гуверньор на БНБ

Кандидатите за наследници на Иван Искров начело на Българската народна банка бяха изслушани днес от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

 


Иван Искров
 

За поста на гуверньор на БНБ се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов, обобщава парламентарният репортер на БГНЕС, цитиран от fbr.bg.

 

 

 

Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ:

Реформата на банковия надзор е очевиден приоритет. Има незабавни приоритети заради събитията с КТБ, които са разкрили сериозни проблеми в банковия надзор. "Те поставиха въпроса за оценка на целия финансов сектор. Има нужда от укрепване на банковия надзор и извършване на оценка активите на търговските банки", заяви Радев. Той коментира, че кризата с КТБ показа, че липсват инструменти за преструктуриране на банките. "Важно е приемане на Закон за преструктуриране на кредитни институции. Възстановяването на доверието в БНБ минава през задълбочена оценка на финансовия сектор, прегледа за качеството на активите и стрес тест", добави кандидатът на ГЕРБ.

Оценката на финансовия сектор да е през втората половина на 2016 г., а юли 2016 г. да е приключването на стрес тестовете на банките. Това е част от 18-месечен план, който Радев е изготвил.

Според него еврозоната е икономически и политически проект. "Решение за това се взима от правителството. Правителството преди дни създаде Координационен съвет, който да подготви България към присъединяване към еврозоната. БНБ ще участва активно в този съвет", уточни той.

Димитър Радев изтъкна, че Законът за БНБ е категоричен и дефинира, че банката е независима политически, което произтичало и от договора за функциониране на ЕС. Няма по-сигурен начин за гарантиране на политическа независимост на БНБ, убеден е Радев.

 

 

Григорий Вазов, издигат от Патриотичния фронт:

Новият УС на БНБ да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал, предложи Вазов. Той подчерта, че стратегията за развитие на БНБ трябва да има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Тъй като има нарушен институционален респект на БНБ, той трябва да бъде възстановен отново, тъй като влизането в еврозоната не може да стане с такъв нарушен респект. Според кандидата на ПФ това може да се случи с промени в Закона за БНБ, относно функциите и задачите на целия УС на БНБ.

"Атаката миналата година беше на практика към Валутния борд, който издържа и функционира в момента с много добри параметри. Тези атаки към борда ще продължат, това трябва да е ясно на бъдещия управител на БНБ", прогнозира той.

Относно краткосрочните действия пред новия управител, Вазов заяви, че се намираме в интересна ситуация, тъй като излизаме от криза, банковата система е стресирана, имаме големи резерви, борд и стресирана банкова система, ограничена в кредитирането и искаме да имаме ръст. БНБ трябва да работи в този аспект заедно с търговските банки, заяви той.

 

 

 

Виктор Йоцов, издигнат от АБВ:

За да се възвърне доверието в БНБ, първо трябва да се възвърне доверието в надзора, което несъмнено е свързано и с личността на подуправителя, който ще бъде избран, каза Йоцов. Той структурира изказването си в шест точки, като изтъкна, че сегашният избор за управител на БНБ се прави в една доста неблагоприятна среда с доста засилени критики към БНБ и нейното ръководство. "С болка наблюдавам как за една година цялото доверие към БНБ, трупано през годините, се срина. Една институция е толкова силна, колкото е с най-слабото и звено, за БНБ слабото звено беше надзорът", отчете той.

Йоцов коментира и КТБ като заяви, че са се раздавали кредити на кухи фирми и свързани лица, а обезпеченията не били ясни. "Имаше съмнителни сделки и сигнали. Става ясни, че още от 2008 и 2009 г. е имало сигнали за КТБ, според доклада на временната комисия за КТБ. В цялата тази обстановка за периода, обследван от комисията в КТБ е имало само една инспекция през 2013 г. По-странното, според Йоцов, е, че резултатът от проверката показвал, че всичко с КТБ е наред", подчерта кандидатът на АБВ. Според него обществото си задава въпроса дали има и други банки, като КТБ, които са заплашени.

 

 

 

Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок:

Еврозоната - пътят за дългосрочна финансова стабилност, се казва визията на Бисер Манолов. Той посочи, че БНБ трябва да бъде активен участник в процедурата по присъединяване в еврозоната, а между Министерство на финансите и БНБ трябва да има управляващ комитет с подкомитети-държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Манолов даде за пример Латвия, в която въвеждането на еврото довело до 15% ръст на чуждите инвестиции. България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка, каза той. Манолов посочи, че след оценка на качеството на активите банките трябва да получат срок за разработване в случай на необходимост на план за запълване на капиталовия недостиг. След този план проблемните институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест. Той подчерта и позитивите от влизане в ЕНМ преди приемане на еврото, сред които увеличаване на доверието в банковата система.

"Системата за ранно предупреждение не сработи в БНБ през 2014 г., друга грешка е неинформираността на УС на БНБ. Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към УС и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", смята кандидатът на РБ. Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

Изводите на Бисер Манолов са, че България трябва да започне разработване на план за присъединяване към еврозоната, както и да има наложителен подход на балансирана твърдост. Димитър Танев от РБ посочи, че след казуса с източването на КТБ, РБ застава зад Бисер Манолов, като един независим експерт, който ще върне доверието в БНБ.

 

Финалният избор кой да заеме мястото на Искров, ще направи Народно събрание в пленарна зала, като е необходимо обикновено мнозинство.

Коментари

Новини Варна