IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:10 | 10 юли 2015
Обновен: 13:48 | 24 февруари 2024

Калфин: Пенсиите няма да се увеличат, ако реформата не мине

След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните

По материала работи: manager
Калфин: Пенсиите няма да се увеличат, ако реформата не мине

Пенсиите няма как да се увеличат, ако не се промени системата. В Националния осигурителен институт пари няма, заяви пред TV7 вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Другият вариант пенсиите да се увеличат, без да се пипа системата, е да се увеличи държавната субсидия. Това обаче няма да издържи дълго и ще стане като в Гърция, коментира Калфин.

Ефектът ще е в дългосрочен план и затова толкова дълго се отлагаше реформата, уточни той. И посочи, че всяка година ще се променя формулата за изчисление на новите пенсии, докато не постигне коефициент 1,5% за всяка година стаж, което означава 40% по-високи от сегашните.
„След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните. Същевременно се освобождава и значителен допълнителен ресурс в НОИ“, обясни той.

Промените търсят баланс между поносимост, действителна промяна на системата и финансовото й стабилизиране. Да не се подкрепят промените просто на инат е несериозно, гласуването на закони не е търговия, посочи вицепремиерът.

investor.bg

Коментари

Новини Варна