IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:38 | 13 юли 2015
Обновен: 23:07 | 22 юли 2024

Протест в Танцовото: Царят интриги, а не творчество

Директорката подала оставка, учителите обаче не вярват

По материала работи: Деян Михайлов
Протест в Танцовото: Царят интриги, а не творчество

Националното училище по танцово изкуство отново е на протест с искане директорката Анна Донева да подаде оставка. Това е поредното публично недоволство. Преди три месеца учениците протестираха срещу директорката си, а днес на улицата излязоха преподавателите. Те обвиняват Донева, че е създала атмосфера, в която царят интригите и доносничеството, а не творчеството.

Учителите отново настояват за оставката й, след като обявеният от Министерство на културата след предишния протест конкурс за нов директор се провали. Преподавателите обвиняват за това подчинените на Вежди Рашидов.

"Те приложиха стара схема – не избраха никой, за да направят поредния опит да оставят госпожа Донева на поста", каза пред bTV преподавателят по народни танци Асен Павлов. Той обясни, че работещите в училището са изгубили доверие в преките си началници от министерството – Румен Джуров, Ралица Базайтова и Красимира Филипова.

Павлов ги обвини и че след като са разбрали за учителския протест, са се активизирали много бързо и културното министерство е заприличало на военно министерство.

Началникът на отдела, който отговаря за училищата по изкуствата в министерство на културата Румен Джуров контрира, че диалог има и че той често е посещавал Танцовото училище. "Вие не сте водили диалог, вие присъствахте", опонира му обаче Павлов.

Друга учителка, която от години преподава в училището по танци, пък обвини министерството на културата, че нарочно е забавил конкурса, за да го проведе така, че хората да не могат да реагират.

"По време на цялата процедура госпожица Донева не спираше да се обажда и да заплашва. Атмосферата е влошена – на интриги и доносничество, на всичко друго, но не и на изкуство", каза дамата.

Междувременно стана ясно, че директорката е изпратила писмо до някои медии, в което обявява, че е подала оставката си. Тя обвинява протестиращите, че искат да наложат свой човек на нейното място.

"Докато не видим молбата й разписана, не вярваме на нищо", отвърнаха обаче преподавателите.

Коментари

Новини Варна