Цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци продължават да се повишават в първите дни на март, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), информира БТА.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на едро, бележи ръст от 1,13% до 2,323 пункта спрямо 2,297 пункта миналата седмица.
Сред зеленчуците най-голямо поскъпване има при доматите (6,7% до 3,11 лв./кг), краставиците, картофите и лука кромид (5,6%). Спад се отчита при зелената салата (-9,6%) и морковите (-2%).
При плодовете най-съществено увеличение има при ябълките (+13,2% до 1,84 лв./кг), следвани от мандарините (+7,7%) и лимоните (+2,5%). Портокалите поевтиняват с 3,1%, а грейпфрутите – с 0,4%.
Млечните продукти също отбелязват разнопосочни движения – кравето сирене поевтинява (-1,1%), но кашкавалът „Витоша“ поскъпва (+0,6%). Намаление има при киселото мляко (-1%) и маслото (-1,4%).
При месото и зърнените продукти пилешкото поевтинява с 2%, докато яйцата поскъпват с 1,9%. Оризът запазва цената си, а брашното и лещата поскъпват минимално.
Цената на олиото спада с 2,5% до 3,22 лв./литър, а захарта е с 1% надолу до 1,78 лв./кг.
Коментари