IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
България
19:24 | 14 юли 2015
Обновен: 04:53 | 11 април 2024

Подкупен прокурор ще лежи 3 години в затвора

ВКС измени присъдата постановена от Софийски апелативен съд

По материала работи: Деян Михайлов
Подкупен прокурор ще лежи 3 години в затвора


Върховният касационен съд (ВКС) осъди бившия прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев на 3 години ефективно наказание лишаване от свобода за поискан и получен от него подкуп. Това съобщиха пресцентъра на Върховния касационен съд. С настоящето решение ВКС измени присъдата постановена от Софийски апелативен съд, с което е намалил размерът на наказанието лишаване от свобода, наложено от първоинстанционния съд от 3 години и 6 месеца на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Настоящето решение е трето по ред след като с две предходни свои решения ВКС върна делото на Софийски апелативен съд за ново разглеждане само в частта относно размера и начина на изтърпяване на наказанието. Това е първият случай на осъден магистрат за корупция.

Прокурор Румен Пенев беше арестуван в центъра на Шумен с белязани пари. В обвинителния акт, държавното обвинение твърди, че през октомври 2011 година Пенев е поискал подкуп в размер на 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу адвоката е образувано производство за извършена документна измама. Именно във връзка с делото, адвокатът се свързал с прокурор Пенев, който му поискал подкуп, като исканата първоначална сума била в размер на 25 000 лева, но в последствие поисканата сума е била 21 000 лв.

Коментари

Новини Варна