IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:37 | 15 юли 2015
Обновен: 00:39 | 25 юли 2024

Обменяме информация за пътниците с Щатите

Министерският съвет утвърди подписаното на 23 март Споразумение между България и САЩ

По материала работи: Златина Добрева
Обменяме информация за пътниците с Щатите

Министерският съвет утвърди подписаното на 23 март Споразумение между България и САЩ относно обмен на информация за пътниците и предлага на Народното събрание да го ратифицира.

Споразумението установява правна рамка за идентифициране на конкретни лица, участващи в международни пътувания, които е възможно да представляват риск за другата страна. Това предоставя възможност за превенция, разкриване, разследване и наказателно преследване на тероризъм и други тежки престъпления, като по този начин се улеснява легитимното пътуване между България и САЩ. Компетентните органи за прилагане на споразумението от българска страна са МВР и ДАНС.

Международният договор ще бъде изпълняван съгласно изискванията на Споразумението между Европейския съюз и САЩ относно използването и предаването на резервационни данни на пътниците, подписано в Брюксел на 14 декември 2011 г.

Коментари

Новини Варна