Цените на повечето зеленчуци и тази седмица вървят надолу

Сред малкото с поскъпване са доматите

Цените на повечето зеленчуци и тази седмица вървят надолу

Повечето зеленчуци на едро продължават да поевтиняват през тази седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от БТА. Въпреки това, индексът на тържищните цени (ИТЦ), който измерва движението на цените на хранителните стоки на едро, отчита минимално покачване с 0,86% до 2,204 пункта.

Картофите поевтиняват с 15,51% и вече се продават по 0,97 лева за килограм. Краставиците също понижават цената си с 0,85% до 1,63 лева за килограм. Зелето струва с 6,07% по-малко – 0,96 лева за килограм. Зелените чушки се търгуват с 4,74% по-евтино и достигат цена от 2,45 лева за килограм. Червените чушки също поевтиняват, макар и с по-слабо намаление от 1,17% до 2,87 лева за килограм.

Сред малкото зеленчуци с поскъпване са доматите, които се повишават с 2,28% до 2,42 лева за килограм. Цената на зрелия кромид лук нараства с 1,52% и достига 1,20 лева за килограм. Морковите също поскъпват – с 3,67% до 1,30 лева за килограм.

Сред плодовете лимоните поскъпват с 5,62% до 3,91 лева за килограм. Прасковите се търгуват с 7,26% по-скъпо – 3,90 лева за килограм. Ябълките също вдигат цената си с 6,30% до 2,80 лева за килограм. Кайсиите поскъпват с 1,14% и вече се предлагат за 3,89 лева за килограм. Единствено дините поевтиняват – с 5,93% до 0,73 лева за килограм.

Кравето сирене почти не променя цената си – минимално поевтиняване от 0,02% до 11,52 лева за килограм. Кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,77% и се продава по 18,14 лева за килограм. Цената на кофичка кисело мляко от 400 г с масленост над 3% остава непроменена – 1,39 лева. Прясното мляко поскъпва с 2,84% до 2,39 лева за литър. Кравето масло (пакетче от 125 г) леко поскъпва с 0,13% и се предлага за 3,10 лева.

Цената на замразеното пилешко месо намалява с 2,24% до 6,81 лева за килограм. Яйцата размер М поскъпват с 3,55% до 0,35 лева за брой. Оризът запазва цената си от 3,38 лева за килограм. Брашното тип 500 поскъпва с 1,54% до 1,58 лева за килограм. Цената на олиото се повишава с 0,63% до 3,17 лева за литър. Захарта поевтинява с 1,66% до 1,89 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 1,35% до 4,35 лева за килограм. Лещата също е по-скъпа – с 0,97% до 4,35 лева за килограм.

Въпреки поевтиняването на редица основни зеленчуци, поскъпването при други храни е допринесло за лекото повишаване на общия индекс на цените на едро.

Коментари

България
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата