IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:28 | 2 август 2015
Обновен: 14:33 | 17 април 2024

Синдикатите и бизнесът скочиха на шефа на КЕВР

Готвят нови протести, не искат нови "преференциални" електроцентрали

По материала работи: Деян Михайлов
Синдикатите и бизнесът скочиха на шефа на КЕВР

Четирите работодателски организации и синдикатите поискаха заедно мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени. Освен това те настояват и за реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".
Както е известно, преди 2 дни КЕВР утвърди новите цени на тока, като енергията за предприятията поскъпна за сметка на минимално понижение за битовите потребители.
По време на пресконференцията си днес, бизнесът и синдикатите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември отново ще излязат на улицата за нови протести.
Освен това синдикатите и работодателите обявиха, че ще поискат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България  Васил Велев припомни, че оставката на Иванов бе поискана още 29 юли, когато бе големият протест срещу увеличението на цената на тока.
"Новите цени на тока ще доведат до спад на доходите, загуба на работни места и ръст в цените на продуктите", предупреди Велев. По думите му у нас и в Дания бизнесът плащаме най-скъпата "добавка към обществото". "Ако не бъдат чути нашите искания, ще организират нов протест през септември", закани се той.
От своя страна лидерът на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че работодателите ще организират през септември много по-мощен и силен протест. "Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Не случайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно, заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора. За това ще продължим да протестираме, докато не спрат злоупотребите и бъдат създадени пазарни принципи и правила в българската енергетика", категоричен бе Домусчиев.

 

Коментари

Новини Варна