IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:58 | 4 август 2015
Обновен: 15:21 | 24 май 2024

Мораториум за нови "преференциални" електроцентрали, това поискаха от бизнеса и синдикатите

Синдикати и работодатели потвърдиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести.

По материала работи: Златина Добрева
Мораториум за нови "преференциални" електроцентрали, това поискаха от бизнеса и синдикатите


Четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".

 

Това е отговорът им на предложеното от КЕВР увеличение на цената на тока за индустрията, в резултат на което таксата "Задължение към обществото" за предприятията поскъпна двойно на фона на минимално общо понижение за битовите потребители от 1 август след решението.

 

„Ще искаме в първите си работни дни да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ”, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, предаде Фокус.

 

Друго от исканията им е да се преразгледа последният Закон в енергетиката и да се създаде пътна карта за краткосрочни и дългосрочни реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по „добавка към обществото” в Европа. „Сега заедно с Дания ще плащаме най-скъпата „добавка към обществото. Ако не бъдат чути нашите искания, ще организираме нов протест през септември. Многохиядни множества поиска оставката на Иван Иванов още на 29-ти под прозорците на КЕВР, ние ще продължим тази процедура по съответния ред", каза още Велев.

 

Синдикати и работодатели потвърдиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести. 

 

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Той припомни, че многохилядното множество е поискало оставката на Иванов още на 29 юли, когато бе съвместният протест на синдикатите и работодателите против увеличението на цената на тока. Освен това е проведена анкета сред членовете на организациите и 87% са казали "Да" на оставката на председателя на КЕВР.

 

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза за пореден път Васил Велев.

 

Недопустимо е КЕВР да противопоставя бита на промишлеността, малките и средните предприятия на големия бизнес, каза още Васил Велев. „КЕВР създава димна завеса, за да се караме помежду си и през това време крадците да продължават да крадат”, допълни той. Велев бе категоричен, че работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. По думите му в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят в енергийния сектор у нас.”

 

"Вижда се как десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен работен ден на 29 юни 2012 г. и повече от 6 месеца след това не са произвели нито един киловатчаса електроенергия”, допълни той. Велев заяви, че е груба манипулация това, че досега битът е плащал 53 лв. такса "задължение към обществото". „В сметката за ток има много редове, но нямало ред за "задължение към обществото Не може да се лъжат 3 млн. абонати по този нагъл начин”, заяви той.

 

На въпрос дали планира някоя от работодателските организации да обжалва наредбата на КЕВР пред Административен съд - София град , тъй като евентуална оставка на председателя му няма да промени параметрите, зададени в нея, Велев отговори, че според Върховният административен съд работодателите не са заинтересована страна и отхвърля тяхната жалба. „Мотивите са, че в Закона за енергетиката промени в цени могат да се инициират от енергийни дружества, а ние не сме такова. Няма значение, че нашите сметки са милиони левове на месец, ние не сме заинтересована страна”, възмути се Велев. Той все пак обясни, че жалби ще бъдат пуснати до Комисията за защита на конкуренцията и до дирекция "Конкурентоспособнст" в Европейската комисия .

 

Ще продължим да протестираме, докато не постигнем пазарни принципи и правила в българската енергетика, каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по време на пресконференцията, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката. Домусчиев заяви, че протестът, който работодателите ще организират през септември ще бъде много по-мощен и силен.

investor.bg

Коментари

Новини Варна