IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
18:02 | 13 август 2015
Обновен: 00:54 | 19 април 2024

Некрологът, скръбта – най-новата измама сред възрастните

Кое е в повече – жестокостта или изобретателността?

По материала работи: Деян Михайлов
Некрологът, скръбта – най-новата измама сред възрастните

Кое е в повече на апашите– жестокостта или изобретателността? Когато след удара осъзнаеш, че са се изгаврили с огромната ти лична трагедия и са те оставили без ценни вещи, вече няма значение кое е било в повече.

След успешните телефонни измами при възрастните хора, от известно време се наблюдава нов вид злоупотреба с доверието им. Търсят се самотници, изгубили близък човек, установи проверка на Dnes.bg.
Информацията се събира от разлепените некролози - самотна баба жали за починал внук или майка споделя болката за внезапната раздяла с детето си.
Измамниците обикалят около некролога, тюхкат се как едва сега разбират, защото живеят отдавна в чужбина и търсят помощ от познати и съседи, които да ги насочат към скърбящия, за да изразят съпричастност и да помогнат в болката му.
Резултатът е широко отворена врата за един непознат, който се представя за близък на починалия, кърши пръсти, иска да разглежда снимки, да отиде на гроба... докато не "стопи" и без това разбитото сърце на опечаления.
Оттам нататък вариантите не са много – обир със или без физическо насилие. А целта, та винаги е една и съща – бързи пари, много по-бързи даже от телефонните измами.
От полицията заявиха, че знаят за новия похват на измамниците и съветват възрастните хора да не се доверяват на непознати, както и да не ги допускат до домовете си. Случаите не били толкова много, но зачестявали напоследък.

Но как да обясниш на човек, загубил близък, че състраданието у българина е само на думи, отсъства от ценностната му система отдавна. Жалко, но факт!

Коментари

Новини Варна