IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
14:53 | 17 август 2015
Обновен: 04:56 | 19 април 2024

Прокуратурата видя недостиг на надзиратели

Проверени са 5 затвора и 7 затворнически общежития

По материала работи: Деян Михайлов
Прокуратурата видя недостиг на надзиратели

По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров са извършени проверки на затворите и затворническите общежития на територията на областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил.  Проверени са пет затвора и седем общежития от открит и от закрит тип.
Установена е много добра организация на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация. Няма нарушения при поощряването на лишени от свобода с "домашен отпуск".

Не са установени нарушения при постовата служба, като ръководителите на проверените места за лишаване от свобода са създали ефективна организация в тази насока. Налице е и необходимата подготовка за действия при кризисни ситуации, съобщават от държавното обвинение.

Според тях обаче остава проблемът с незаетите щатове. Така например в затвора във Варна, при численост на работна смяна от 20 надзиратели, един командир на отделение и един дежурен главен надзирател, във всяка смяна е имало по пет вакантни места, а при отсъствието и на ползващите отпуск, практически нарядът е от 12 надзиратели, един командир на отделение и един дежурен главен надзирател /при 389 лишени от свобода/.

Основна последица от това е прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия охранителен състав, което може да доведе до негативни последици в пряката им работа.

Установена е недостатъчна физическа охрана на затворите и затворническите общежития. Основен показател за това е съотношението между броя на надзирателите и лишените от свобода. 

Така например в затвора в Бобовдол при 430 лишени от свобода има 18 души охранителен състав на смяна, а в Плевен при 304 лишени от свобода има 23 души охранителен състав на смяна.

В един от най-пренаселените затвори - в Бургас - има 524 лишени от свобода, като там има един главен надзирател, един командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 през тъмната част, в делнични дни - допълнителни три едносменни поста за времето.

Установена е липса на система за охрана в затворническото общежитие в Самораново. На 24-часово дежурство там има по двама служители, при близо 80 лишени от свобода. Няма дори паник бутони, свързани с дежурната част на затвора и така при възникване на кризисна ситуация не може да се реагира адекватно.

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил към министъра на правосъдието предложения за осигуряване на надеждна физическа охрана в проверените места за лишаване от свобода чрез попълване на незаетите щатове и чрез увеличаване на щатовете за надзорно - охранителен състав, както и за изграждане на техническа система за охрана в общежитието в Самораново.

Проверките в затворите в страната започнаха от затвора в София, припомнят от прокуратурата. Отправените препоръки за подобряване на работата там са изпълнени изцяло.

Коментари

Новини Варна