IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:37 | 1 септември 2015
Обновен: 10:44 | 24 април 2024

Бензинолапачка! 40 ст. на литър у нас, на Запад –10

КЗК трудно ще установи картел, пък и не могат да свалят цените

По материала работи: Деян Михайлов
Бензинолапачка! 40 ст. на литър у нас, на Запад –10

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят, пресметна пред bTV Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката. "Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър", допълни той.
По думите му това лятото по бензностанциите цените били извънредно надути, за да се приберат най-много пари от хората. "Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото", прогнозира Трайков.
На свой ред говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов обяви, че, за да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи конкурентите си.
По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.
"За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация", коментира Гаврилов.

Според него е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда.

"Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително”" допълни още той.

"От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", поясни Гаврилов.

Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Коментари

Новини Варна