IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:49 | 6 септември 2015
Обновен: 20:54 | 23 април 2024

Проверяват пътни знаци и зебри около школата преди 15 септември

Най-рискови са училищата в големите градове, особено тези, които са на оживени булеварди

По материала работи: Слав Велев
Проверяват пътни знаци и зебри около школата преди 15 септември

Преди началото на учебната година Пътната полиция проверява състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци в районите около учебните заведения, съобщава агенция КРОСС.


До 15-и септември знаците за безопасност трябва да са поставени, а парапетите - да са стабилни. Над 3500 училища и детски градини в страната трябва да бъдат обходени от полицията, за да се направят огледи. В случай, че има установени нередности, общините трябва веднага да ги отстранят.


Най-рискови за безопасността на децата са училищата в големите градове, особено тези, които са на оживени булеварди. Най-често констатираните нарушения в столицата са износена маркировка, повредени знаци, липсващи знаци, липсващ парапет. Някои директори обаче се оплакват, че всичко се прави в последния момент и след многократни сигнали до общината. „От една страна, действително тези дейности се осъществяват август и септември. От друга страна, това предполага, че маркировката ще бъде абсолютно свежа, с много добра видимост, с ниска степен на замърсяване", посочи заместник-кметът по транспорта в София Любомир Христов.


В Бургас заради проекта за бърз градски транспорт се готвят да заличат пешеходни пътеки на главна улица с три училища. "Там пешеходните пътеки не са на подходящите места, ще бъдат преместени, не премахнати, и ще бъдат обезопасени допълнително", подчерта Иван Гюлев от отдел "Пътна безопасност", Община Бургас. Общо 200 пешеходни пътеки има около учебните заведения в Бургас, половината вече са освежени, а до 15 септември ще бъде подновена маркировката на всички.

Коментари

Новини Варна