IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:54 | 6 септември 2015
Обновен: 10:44 | 24 април 2024

Бум на наши и чужди туристи за фестивала „Пирин фолк"

Цените на нощувките са за всеки джоб - има и по 12-15 лева в частните квартири, и по над 100 лева

По материала работи: Слав Велев
Бум на наши и чужди туристи за фестивала „Пирин фолк"

Над 3000 български и чужди любители на фолклора на Балканите напълниха хотелите в курорта Сандански и в Мелник. Атаката на туристите е заради Международния фестивал „Пирин фолк 2015", който се провежда този уикенд. Фен клубове от страната също дойдоха в града, за да се докоснат до събитието и да почувстват магията на балканската музика. Тази година интерес проявиха българи от Италия и Испания, които се организираха с автобуси, за да присъстват на събитието. В курорта има много гърци, сърби и македонци, легловата база е пълна на 100% през уикенда, съобщава "Стандарт". 


В съботната вечер от 20,30 часа в Летния театър се проведе конкурсът за нови авторски песни. 4 часа по-рано по улица "Македония" мина дефиле на фолклорни групи, които в 17,30 часа изнесоха концерт на площад "България". Късно тази вечер е международният конкурс за изпълнители, а след него ще станат ясни победителите, които ще бъдат наградени. Билетите струват 5,7 и 9 лева в зависимост от местата.


„Истински бум на наши и чужди туристи има за фестивала. Почти всички гости са тук заради фестивалните вечери. Напливът е огромен не само от страна на българските туристи, но и на гости от съседните страни - Гърция, Сърбия и Македония", сподели Мария Таушанова от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.


Специално за събитието повечето собственици на хотели свалиха нощувките с 10-20%, макар че септември е силен месец за тях. Защото по това време на годината има много руски, румънски, израелски и скандинавски туристи. „Цените са за всеки джоб - има нощувки и по 12-15 лева в частните квартири, и по над 100 лева", твърдят хотелиери.

 

Коментари

Новини Варна