IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:51 | 7 септември 2015
Обновен: 12:24 | 23 април 2024

Багерите се завръщат в Гърмен, роми плашат да се палят

До края на седмицата събарят нови пет къщи

По материала работи: Деян Михайлов
Багерите се завръщат в Гърмен, роми плашат да се палят

От днес багерите в Гърмен се завръщат и се подновява събарянето на незаконни постройки. До края на работната седмица трябва да бъдат сринати още пет ромски къщи, съобщи bTV.

В края на юни бяха съборени 4 от 124-те незаконни къщи, но Съдът за правата на човека в Страсбург спря процедурата, докато не бъде намерен временен подслон на хората.

Ромите обаче не се съгласиха да се преместят в предложения им подслон и бяха категорични, че ще разпъват палатки в махалата, "където са отраснали".

Жена пък заплаши, че ако булдозерите започнат да събарят къщите, ще се запали заедно с децата си.

Миналата седмица пък напрежението в селото ескалира, след като бяха счупени прозорци на общината. Кметът Минка Капитанова призна, че се страхува за собствения си живот и поиска охрана.

Населението, което краде и безобразничи, трябва да бъде вкарано в училище, защото без образование човек не може да си намери работа, а без работа става асоциален елемент, заяви в "Тази сутрин" съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Проблем е, че псевдоправозащитни организации и еврочиновници се опитват да се бъркат във вътрешните работи на България”, отбеляза националистът и допълни, че е въпрос на "дупе" институциите да не се поддадат.

Според Каракачанов за ромите може да се отделят парцели и те да се включат в изграждането на нови, законни жилища – но само ако не се краде ток и има канализация.

Той е на мнение, че проблемът се е задълбочил от предишния кмет, който е толерирал беззаконието, за да си осигури гласове.

 

Коментари

Новини Варна