IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:31 | 7 септември 2015
Обновен: 12:09 | 23 април 2024

Напрежението в Гърмен нараства

Пасторът в ромската махала заплаши, че ще се запали заедно с триетажната си къща

По материала работи: Деян Михайлов
Напрежението в Гърмен нараства

Напрежението в квартал "Кремиковци" в Гърмен нараства. Пет незаконни постройки в махалата трябва да бъдат съборени днес. Там живеят семейства с общо 20 деца. Пасторът в ромската махала заплаши, че ще се запали заедно с триетажната си къща.


Рано сутринта млада вдовица, майка на две деца, изнесе покъщнината си. В нея бе и ученическата чанта на първокласника Яков. Според преписката между институциите на четири семейства, чиито къщи ще бъдат съборени, е предложено временно жилище. Ромите са категорични, че ще останат в махалата. Всички родители заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище. От 271 ученици в местната гимназия 145 са от ромския квартал. Някои от жителите му заявиха, че са уговорили училищен автобус да извозва децата в близкото село Долно Дряново. От там не потвърдиха тази информация. Ромите смятат, че това е наказателна акция с политически оттенък само спрямо тях, защото никой не коментира незаконните къщи в ромските махали на съседните села Огняново и Дъбница. Те обвиниха местната власт, че са били излъгани с фалшиви скици и реално платени парцели.


На моста преди входа на ромската махала са поставени две знамена с националния флаг, обърнат надолу, което е знак за обявена война. Протестиращите в Гърмен потвърдиха за БНР, че това е тяхно дело. От инициативния комитет в квартала също заплашиха със саморазправа.

 

Коментари

Новини Варна