IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:14 | 7 септември 2015
Обновен: 12:21 | 23 април 2024

В Гърмен се напече: Къщите падат, ромите се вдигат!

Жандармерията спаси кметицата от саморазправа

По материала работи: Деян Михайлов
В Гърмен се напече: Къщите падат, ромите се вдигат!

Напрежението в община Гърмен отново ескалира. Около 10 часа сутринта булдозер започна разрушаването на поредните незаконни къщи в ромската махала. Жителите им пък се вдигнаха на бунт и препречиха пътя на машините. Само жандармерията спаси от саморазправа кметица Минка Капитанова, която наблюдаваше процеса от първа ръка.
Размириците започнаха след падането на третата къща. Този път незаконните постройки, които се разрушават, не са бараки, а двуетажни и триетажни къщи. 

Събарянето беше временно преустановено след като собственикът на третата къща припадна по време на разрушаването й. Мъжът си глътна езика, а близките му се опитаха да го свестят, но безуспешно, съобщи “Фокус“. Мъжът беше отведен в болница от пристигналия на място медицински екип. 

Напрежението ескалира в ромския кв. “Кремиковци“ след като събарянето на къщите беше възобновено. Жителите на махалата препречиха пътя на булдозера и не й позволиха да работи. Ромите започнаха да хвърлят бутилки по къщите и да влизат в разправия със служителите на реда. 

Те опитаха да стигнат и до кметицата Минка Капитанова, която получи помощ от жандармерията, за да напусне мястото. Ромите я обиждаха и й отправиха закани за саморазправа. 

Над 50 полицейски служители и жандармерия има в ромската махала в Гърмен. На място са изпратени и пожарна и линейка.

Това е втората акция по събаряне на незаконни ромски постройки в общината. Разрушаването им започна в края на юни, когато бяха премахнати 4 къщи от всичките 124. Събарянето обаче беше спряно заради острата реакция на Европейския съд по правата на човека. Той излезе с решение, че преди да се разрушават жилищата на хората в Гърмен, трябва да им бъде осигурен алтернативен дом. 

Затова местната власт обяви, че хората от съборените къщи ще бъдат настанявани в бившата сграда на училището в село Осиково. Собствениците на разрушените имоти обаче не са съгласни с това.

Коментари

Новини Варна